СДП хоће једног председника и премијера БиХ!

С. МИШЉЕНОВИЋ

уторак, 24. 09. 2019. у 13:14

СДП хоће једног председника и премијера БиХ!
Из Сарајева нова провокација, траже оживљавање "априлског пакета" уставних промена. Укинуло би се и ентитетско гласање и тиме нестао адут за блокирање лоших одлука

У САРАЈЕВУ је смишљена нова политичка провокација према Републици Српској. Овај пут није из "кухиње" СДА, већ из СДП. Тако је Саша Магазиновић, посланик СДП у Представничком дому БиХ, поручио јуче у Сарајеву да ће у парламентарну процедуру поново упутити "априлски пакет" који предвиђа промене Устава БиХ. Овај документ је био актуелан још 2006. године, али је оборен у Парламенту БиХ, и то од стране бошњачких политичара, односно Хариса Силајаџића и одметнутог посланика СДА Мехмеда Жилића и тек основаног ХДЗ 1990.

У том документу се, између осталог, жели изменити Устав БиХ да се уведе функција једног председника државе БиХ са два потпредседника, али и функција државног премијера. Поред тога и утростручио би се број посланика у Парламенту БиХ, али и укинуло би се ентитетско гласање, чиме би ентитетима био избијен главни адут за блокирање лоших одлука са државног нивоа.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:
Незаконито изграђена телекомуникационa мрежа?


- Упутићу овај предлог у парламентарну процедуру одмах. Мислим да има шансу, јер су они који су у то време били против априлског пакета сада су политички мртви - казао је Магазиновић.

Оваква иницијатива СДП већ је унапред осуђена на пропаст, порука је из Републике Српске.

Душанка Мајкић, делегат СНСД у Дому народа ПБиХ, каже да СДП који је политички мртав, сада покушава да "и овако усијану политичку атмосферу додатно запали".

- То је толико неозбиљан предлог и показује да СДП нема озбиљно деловање које би у овом тренутку допринео смиривању стања у БиХ - истиче Мајкићева.

Она каже да СДП очигледно нема иницијативу и предлог који би ишао у корист сва три конститутивна народа, већ раде супротно и подгрејавају атмосферу у БиХ, а поготово након последњих дешавања са декларацијом СДА и када су се чули ставове из РС.

- Став институција РС је познат и нема никаквих уставних промена на штету Српске. Због свих ранијих искустава и насртаја на уставне надлежности, које је РС добила Дејтонским споразумом дефинитивно више нема речи о неким новим покушајима отимања надлежности РС - поручила је Мајкићева.

Саша Магазиновић


Бранислав Бореновић, посланик ПДП у Парламенту БиХ, каже да је СДА остала у 1992. а да види да ни СДП не иде много даље - тек до 2006.

- Од 2006. Америка је изабрала два нова председника, настао је "Фејсбук" и друге мреже, свет је модернији, прошао кроз рецесију, Ђоковић стигао је до 1. места АТП листе, а они би враћали нешто што није успело. Налазимо се у 2019. години и уместо гледања 13 или 20 година уназад, било би добро погледати 20 година унапред и размислити како кроз тај период да обезбедимо дугорочну стабилност и бољи живот људима. Треба се окренути будућности - поручио је Бореновић, и додао да и када се сви ови пакети и декларације испуцају остаје само једно, једном договорено и обавезујуће. Дејтонски мировни споразум са Српском и Федерацијом БиХ и уставом потврђеном конститутивношћу српског, бошњачког и хрватског народа.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:
Социјалисти: Кад је реч о популационој политици нема поделе на позицију и опозицију


ОБОРЕН У ПАРЛАМЕНТУ

КАДА је све било формално договорено, пакет је у априлу 2006. године пао у парламенту гласовима Силајџићеве Странке за БиХ, тада тек основане ХДЗ 1990. и једним "одметнутим" гласом тадашњег посланика СДА Мехмеда Жилића. Силајџићеви аргументи су тада били, да би у случају да је усвоје ове уставне промене оне би БиХ довеле до коначног распада.