Запалио плато на Бањ брду!

О. МАТАВУЉ

24. 09. 2019. у 07:28

Запалио плато на Бањ брду!

Фото Инстаграм

Бањалучанин Ведран Граховац ухапшен због вандализма на споменику палим Крајишницима на Бањ брду. Осамнаестогодишњак овај чин поделио на "Инстаграму"

ВЕДРАН Граховац (18) из Бањалуке ухапшен је због сумње да је током викенда оштетио споменик палим Крајишницима на Бањ брду, једном од најпрепознатљивијих симбола Града Бањалука.

Граховац се терети да је запаљивом течношћу посуо, а потом запалио и оштетио степенице споменика. Да глупост нема границе доказао је и тиме што је цели "подвиг" снимио мобилним телефоном и снимак окачио на свој инстаграм-налог. Све је дошло и до полиције која га је убрзо идентификовала и ухапсила.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:
Млади из Србије и Српске удружили снаге у Бијељини

- Полицијски службеници дошли су до сазнања да је непозната особа оштетила споменик палим Крајишницима на Бањ брду и истог дана ухапсили В. Г. из Бањалуке - рекла је портпарол ПУ Бањалука Марија Маркановић.

Према њеним речима, осумњиченом се на терет ставља да је починио кривично дело присвајање, уништење или оштећење споменика културе, заштићених објеката природе или других предмета, који су од посебног културног или историјског значаја, јер је оштетио плато споменика. Кривичним закоником РС за то дело је запрећена казна од шест месеци до пет година затвора.

- Са свим је упознат дежурни тужилац ОЈТ у Бањалуци, који је наложио да се, након комплетирања и документовања предмета достави извештај против осумњиченог - рекла је Маркановићева.

Осумњичени Граховац је након криминалистичке обраде пуштен на слободу. Чим се у медијима појавио снимак паљевине, који је Граховац објавио на интернету. На снимку се, око ватре на споменику, виде најмање четири млађе особе. Мотив паљевине није познат, али по свему судећи ради се о чистој обести.

Споменик на Бањ брду / Фото О. Матавуљ


Вест о паљевини платоа испред споменика шокирала је све Бањалучане.

- Није ми јасно зашто то неко ради? Како уопште дође на идеју да посипа бензин и пали ватру на споменику културе? Напросто не разумем такав поступак и сматрам да одговорне треба најстроже казнити - рекао је рекреативац Никола П.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Комић: Анкетирано око 1.400 домаћинстава


ПРЕУВЕЛИЧАНО

НАКОН што је случај обелодањен, Граховац се огласио на Инстаграм сторију појашњавајући да му није била намера да оштети споменик.

- Мени да је била намера да запалим споменик, од њега не би остао ниједан камен. Можете отићи и уверити се да су остали само флека и трагови ватре, коју смо запалили да снимимо неке кадрове - рекао је Граховац.

Сматра да су медији све преувеличали.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације