Седми приједорски мурал!

Г. ВИЛА

21. 09. 2019. у 15:45

Седми приједорски мурал!

Осликавање мурала Фото Г. Вила

У сарадњи са градом, реализован пројекат ликовних уметника; Награђен рад архитекте и уличног уметника Андреја Жикића

АУТОРСКИ рад архитекте и уличног уметника Андреја Жикића Артеза (31) под називом "Шта је унутра?", победник је овогодишњег конкурса за избор најбољег мурала у оквиру пројекта "Приједор град мурала", реализованог у част преминуле италијанске уметнице Паоле де Манинкора, која је 1997. насликала први мурал у Приједору.

Овај уметник почео је осликавање победничког мурала, седмог по реду, који се налази на фасади стамбене зграде у Улици Николе Пашића у Приједору.

- Ово је четврти пут да учествујем у конкурсу за избор приједорских мурала и сада сам добио прилику да оставим свој траг и у овом граду. Трудим се да сваки рад уклопим у постојеће окружење и да га на неки начин повежем са местом у којем настаје и у којем остаје. Покушао сам да замислим дом који је топао, шарен, пун традиционалних шара, и девојку која чита, односно ради нешто што ја највише волим да радим - рекао је Жикић, који је до сада урадио више од 400 мурала.

Жикићев рад победио је у конкуренцији од 57 предлога из 11 земаља Европе, Африке и Јужне Америке. Тако је одлучио стручни жири, који су чинили сликари, архитекте и историчари.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - ДОМ ЗДРАВЉА У МОДРИЧИ: Земљаци купили санитетско возило

Приједорско Удружење ликовних уметника спроводи овај пројекат "Приједор, град мурала", већ седам година, у сарадњи са приједорском Градском управом.

- Мурали су заиста постали приједорски бренд и то није наша локална прича, већ прича људи на културној мапи широм Европе - изјавио је председник Удружења ликовних уметника Приједора Борис Еремић.

Ова међународна награда, која носи име Паоле де Манинкор, састоји се из плакете и наградног фонда од 3.000 КМ.


РАДОВИ

ГРАД Приједор већ красе мурали "Шеширџија" Наташе Коњевић из Бањалуке, "Трансформација", мађарског стрит-арт уметника Атиле Саможија Видама, "Врт" румунског аутора Раула Опре Садоа, "Град" уметничке групе "Дим тим" из Београда, "Негде између почетка и краја" Селвера Бегића из Бањалуке и "Гејм он" Љубише Пушца из Приједора.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације