ТРЕБИЊЕ ће од 11. до 13. октобра бити домаћин Балканског првенства у бициклизму, а пред тај догађај у центру источне Херцеговине почели су радови на изградњи шетачко-бициклистичке стазе дужине 15 километара, која ће спојити ужи центар града и насеље Јазину.

Цела стаза дужином иде уз воду, некадашњом пругом куда је пролазио "Ћира", најпре уз обалу Требишњице у граду, затим поред Горичког језера и реке Сушице.

- У првој фази биће уређен терен некадашње пруге у дужини од око пет километара. Стаза почиње у насељу Мокри Долови, пролази кроз тунел у Полицама, преко железничког моста и пругом уз Горичко језеро до Мичевца. То би требало да буде завршено до средине октобра, а у другој фази биће санирана деоница до излетишта Јазина - рекао је градоначелник Требиња Мирко Ћурић.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - МОБИЛНИ БРОЈАЧИ ПОСТАВЉЕНИ УЗ ПУТЕВЕ У СРПСКОЈ: Мере брзину, али не пишу казне


Идеја да Требиње треба да добије савремену и бициклистичку стазу пре неколико година потекла је од Планинарског друштва "Вучји зуб", чији су се чланови максимално ангажовали како би се стаза најбоље уредила. Управо та деоница, каже Игор Шкеро, председник ПД "Вучји зуб", одлично је решење, јер ће Требиње добити живописну стазу.

- Нова стаза биће веома атрактивна. Она пролази кроз различите пределе, прилагођена је свим узрастима па је интересантна и као туристичка рута, јер пролази поред културно-историјских знаменитости - истакао је Шкеро.

Бициклистичка стаза, Фото Д. Цураћ

Требињски планинари учествују у радовима, али како би се они што квалитетније и брже завршили ангажовани су припадници Јединице цивилне заштите ХЕ на Требишњици, Центра за газдовање кршом, ЈУ "Екологија и безбедност" и Добровољног ватрогасног друштва Ластва. Пред радницима је врло захтеван и обиман посао, а до сада је већ уређено подручје од Мокрих Долова, кроз тунел у Полицама до Железничког моста.

Осим уклањања шикаре и смећа, биће урађено и насипање делова стазе, и очишћени делови пруге који су у ранијем периоду затрпани насипом и камењем.


СТИЖЕ 200 ТАКМИЧАРА

ПОЛОВИНОМ октобра Требуће ће угостити најбоље балканске бициклисте - више од 200 такмичара из 11 земаља, у свим узрасним категоријама - од кадета до сениора. Трку организује Бициклистички савез РС, уз подршку Града Требиња и Владе Републике Српске.