Братољуб и даље без граничног прелаза!

С. МИШЉЕНОВИЋ

субота, 21. 09. 2019. у 09:45

Братољуб и даље без граничног прелаза!

Мост "Братољуб" , Фото Уо БиХ

Савет министара није усвојио одлуку ПБиХ за завршетак важног пројекта на Дрини; Трнинић: Мост већ две године није отворен, јер из Сарајева не желе да одобре средства

ИЗ Савета министара БиХ још нема "зеленог светла" за одобравање средства за изградњу граничног прелаза на мосту "Братољуб" између Братунца и Љубовије на реци Дрини. Ради се о укупно седам милиона марака. Половина средстава је већ планирана буџетом за ову годину, али пошто нема формирања новог сазива Савета министара БиХ, није усвојен ни буџет за ову годину, па тако нема средстава ни за овај мост.

Другу половину средстава такође треба да исплати Савет министара по одлуци из Председништва БиХ, али ни ова одлука није потврђена на последњој седници у Сарајеву.

Због свих дешавања око склапања финансијске конструкције "Братољуб" и након две године остаје затворен и неће бити пуштен у рад, а то представља велику срамоту, каже за "Новости" Неђо Трнинић, министар саобраћаја и веза РС.

- Због свега што се дешава око формирања новог Савета министара трпи и "Братољуб", али и још много пројеката из Републике Српске - каже министар.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Дoдик дoнирao 100.000 маракa клубу

Он додаје да је Савет министара могао и раније да је хтео да одобри новац за изградњу граничног прелаза на "Братољубу" и да се тај мост пусти у функцију, али очигледно нема воље да се то уради.

- Веома сам разочаран потезима из Савета министара око моста на Дрини и ово је велика срамота, јер већ две године људи гледају у мост, а он се не пушта у рад - истиче Трнинић.

Фото ГлаССрпске

Из Управе за индиректо опорезивање БиХ кажу за "Новости" да и они прате шта се дешава у Савету министара и додају да је УИО урадила све што је неопходно око изградње прелаза и да се чека само затварање финансијске конструкције.

- Извршена је нострификација пројектне документације у БиХ, решени су сви документи за добијење у посед земљишта где ће се градити будући прелаз, прибављене су све неопходне дозволе за градњу. Након тога стечени су услови за расписивање међународног тендера за градњу новог граничног прелаза Братунац. УИО је тај тендер расписала почетком 2019. Понуде су у УИО достављене већ у марту ове године. Међутим, у овом тренутку Управа не може донети одлуку о избору најповољнијег понуђача, јер немамо обезбеђена сва финансијска средства - појашњава за "Новости" Ратко Ковачевић, портпарол УИО БиХ.

У УИО кажу да укупна вредност изградње новог граничног прелаза Братунац, према пројектној документацији, износи 14,5 милиона КМ.

- У овом тренутку УИО има обезбеђених 7,5 милиона КМ. Додатних 3,5 милиона КМ било је предвиђено у буџету УИО за 2019. годину, а Председништво БиХ је затражило још 3,5 милиона да се одобри за завршетак посла, али одлука није донета - поручују из УИО БиХ.

Неђо Трнини

ВАЖАН ПРОЈЕКАТ

НЕДЕЉКО Млађеновић, начелник Братунца, изјавио је да је реч о једном од најважнијих пројеката за целу регију.

- Све мислим да се то претвара у политику, да се намерно ово не би урадило. Ово је историјски пројекат не само за Братунац и Љубовију, већ за ширу регију - каже Млађеновић.


ЗА МОСТ 26 МИЛИОНА

ИЗГРАДЊА "Братољуба", моста који спаја Србију са Републиком Српском, односно општине Љубовију и Братунац, трајала је од октобра 2015. до маја 2017. године. Изградња је коштала око 26 милиона марака. Мост је дужине 227 метара.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)

Saša

21.09.2019. 23:25

Koga interesuju brojke i slova.Neka narod samo počne masovno prelaziti. Tamo vamo.

Vladimir

22.09.2019. 04:00

Nismo ni svesni cinjenice koliko politika i politicari mogu da nanesu stetu jednoj drzavi...