Председник Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је да је, осим надограђивања већ постојећих финансијских мера за пронаталитетну политику, потребно предузети мере које нису финансијске природе, а треба да омогуће мајкама да дођу до флексибилнијег радног ангажмана како би ускладиле родитељство са пословним обавезама.


- Мислим да ће нам на том терену требати највише напора и времена да бисмо могли одређене ствари да пропишемо, а да знамо да су реалне, рекла је Цвијановићева новинарима у Прњавору.

Наводећи да је јако охрабрујуће што урађене анкете показују да испитаници желе више деце, Цвијановићева је додала да су та испитивања показала да парови са децом имају страхове да ће изгубити посао и да неће моћи да ускладе све обавезе.


- Направићемо додатни тим који ће се бавити нефинансијским мерама, да видимо како уредити ствари да би могли да се крећемо напред, најавила је Цвијановићева.

Као једну од мера, она је навела повећање обухвата деце предшколским образовањем.


- Укљученост деце у предшколско образовање већ сада је већа него пре неколико година, али то није довољно, истакла је председник Републике Српске и најавила да ће бити размотрено како да се охрабре послодавци да уз помоћ Републике отворе вртиће у којима би била смештена деца њихових радника.

Цвијановићева је подсетила да је Влада Републике Српске субвенционисала каматну стопу за младе брачне парове након добијених сугестија да се промене критеријуми за те кредите како би се повећао обухват оних који могу да добију кредит.


Према њеним речима, потребна је и укљученост локалних заједница у вези са овим проблемима, што ће захтевати и доношење одређених прописа.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Жељка Цвијановић: Настављам тамо где је стао Додик


Она је додала да ће, у случају да је реч о кредитима Инвестиционо-развојне банке /ИРБ/, морати да се мењају и правила ИРБ-а.


- Тамо где нам треба законско упориште, мораћемо да идемо у Скупштину да променимо закон како бисмо обезбедили неко ново или да бисмо ојачали неко постојеће право, констатовала је Цвијановићева.


Фото А.Станковић


Када је реч о бескаматном зајму од 30.000 КМ, Цвијановићева је оценила да је стимулативан и да свакој породици са новом бебом може да представља значајну финансијску помоћ.

Она је нагласила да ће за добијање ових средстава постојати чврста правила и да неће моћи бити злоупотреба.

Као једну од постојећих мера која ће у будућности у складу са финанијским могућностима Републике Српске бити ојачана, Цвијановићева је навела подршку за незапослене породиље која сада износи 405 КМ. - Наш циљ је да тај износ порасте, истакла је Цвијановићева и подсетила да је буџет Републике Српске преузео рефундирање бруто накнаде за породиљско боловање од послодаваца, чиме се штите и породиље у радном односу.

Цвијановићева је навела да су одређене анкете дале инпуте шта људи желе када је реч о пронаталитетној и демографској политици.

- Ми већ имамо одређене показатеље шта је то што би стимулисало породиље и породице, брачне парове и шта би они желели да виде као неко додатно ново право у будућности, додала је Цвијановићева и рекла да ће на основу тога бити креиране неке нове мере.

Констатујући да је много послова започето, Цвијановићева је изразила уверење да ће они дати резултате на средњорочном или дугорочном плану.

- Верујем да ће то помоћи нашим породицама и Републици да заједно имамо више деце, истакла је Цвијановићева.