Мектић: Против сам изласка српских чланова Савета министара БиХ

Бета

четвртак, 19. 09. 2019. у 16:35

Мектић: Против сам изласка српских чланова Савета министара БиХ

Драган Мектић / Фото В. Данчић

Српски министри морају стално да буду присутни у Савету министара, јер би, у противном, тамо могле да се доносе одлуке без наше сагласности - каже министар безбедности БиХ Драган Мектић

Министар безбедности БиХ Драган Мектић изјавио је да се противи изласку српских министара из актуелног Савета министара БиХ, на чему инсистира српски члан Председништва БиХ Милорад Додик и његов Савез независних социјалдемократа (СНСД).

"Још једном понављам оно што је свима већ добро познато, а то је да би у случају да српски министри напусте рад у Савету министара на њихово мјесто дошли заменици из ХДЗ-а. Још у време кад је Мирослав Лајчак био високи представник наметнут је правилник којим је то регулисано", рекао је Мектић за портал Инсајдер.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Попис српских жртава посао од виталног интереса за Српску

Он је поставио питање - шта то СНСД хоће и да ли желе да српски министри напусте Савет министара, како би на њихова места дошли заменици из ХДЗ-а.

"Српски министри морају стално да буду присутни у Савету министара, јер би, у противном, тамо могле да се доносе одлуке без наше сагласности. Ко би, рецимо, тада могао да заустави усвајање и слање Годишњег националног програма за НАТО (АНП), ако министара из Републике Српске нема у Савету министара", нагласио је Мектић.

Упитан да ли је премијер Републике Српске Радована Вишковића, мислио на њега када је на јучерашњој седници Народне скупштине рекао да "због једног човека нема договора са СДС-ом око изласка српских представника из Савета министара", Мектић је казао да не зна на кога је Вишковић мислио, али да је у праву ако је мислио на њега.

Министар безбедности БиХ је још казао да нема ништа против тога да се нови Савет министара формира што пре и да у њему буду министри из СНСД-а, али да сигурно неће пристати на то да због, како каже, грамзивости СНСД-а за фотељама у Сарајеву садашњи српски министри у том телу угрозе интересе Републике Српске.

"У СНСД-у једва чекају да заседну у фотеље у Сарајеву и да се дограбе ресурса где верују да још има новца. Нека они формирају власт са СДА и ХДЗ-ом што пре. Нико им у томе не смета нити им брани. Међутим, никад им нећу помоћи да то раде науштрб интереса Републике Српске", казао је Мектић.

Скоро годину дана од одржаних општих избора у БиХ није формиран нови Савет министара БиХ, а главни камен спотицања је усвајање АНП-а, на чему инсистира СДА, а томе се оштро противи СНСД.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Дан кад је одбрањен запад Српске

У актуелном Савету министара БиХ су три српска министра - Мирко Шаровић (СДС), министар спољне трговине и економских односа, Драган Мектић (СДС), министар безбедности, и Игор Црнадак (ПДП), министар спољних послова БиХ.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)