ОРИГИНАЛНА ИДЕЈА ПЕНЗИОНЕРА: Зарада од хумуса

Б. ГРГИЋ

19. 09. 2019. у 19:16

ОРИГИНАЛНА ИДЕЈА ПЕНЗИОНЕРА: Зарада од хумуса

Гојков хумус је првокласан Фото Б. Г.

Гојко признаје да је много читао, проучавао, консултовао стручњаке док није савладао овај посао

КАДА је пре десет година пензионер Гојко Дардић дошао на идеју да од оближњег Коњичког клуба "Посавко" откупи сав стајњак и преради у лумбриумус, нико му није веровао. Гојко је на одлагалишту стајњака направио коморе, "уселио" калифорнијске глисте и прави првокласни хумус. Без премца у односу на сличне производе. Признаје да је много читао, проучавао, консултовао стручњаке док није савладао овај посао.

- У коњичком клубу, који је од моје куће удаљен неколико стотина метара свакодневно се добија одређена количина најквалитетнијег стајњака. Ја га стављам у коморе и додајем воду. Након прераде лумбриумус просијавам, зависно од потребе, на три или десет милиметара - каже Гојко.

Узорке лумбрихумуса Гојко Дардић носио је на анализу у Бањалуку и Бихаћ. Резултати су изнад очекивања. Хумус је екстра квалитета, са високим уделом хранљивих елемената и микроелемената, идеалном ПХ вредношћу и другим параметрима.

Прочитајте још - Укусни домаћи хумус

- Лумбриумус који произведем и који је испитан лабораторијски, идеалан је за цвећарство, пластеничку производњу или узгој расаде. Види се то кад узмете хумус у руке. Он има црну боју, хомоген је, без примеса. Ништа му не додајем, реч је о чисто органском производу - каже Гојко.

У овом послу учествују Гојко и супруга Босиљка, и још четворо укућана. Ускоро ће кренути и проширење производње.

Гојко и супруга Босиљка користе лумбриумус и за своје потребе. У омањим пластеницима производе екстра квалитетно поврће. Паприка и парадајз су потпуно здрави, стабљике су достигле и до два метра у висину.

Паприке које прихрањује хумусом

- У моје пластенике не улази прскалица са пестицидима. Радимо све органски, здраво, што је и видљиво голим оком. Ево, погледајте, ја и моја Боса мељемо парадајз за домаћи сос и кечап. По боји се види да је све квалитетно, без мрвице хемије - каже Дардић.

ДЕКЛАРАЦИЈЕ И СЕПАРАТОР

ГОЈКО Дардић се у потпуности посветио овоме послу. Набавио је инструмент који аутоматски показује влажност и киселост хумуса и земљишта у пластеницима, одштампао је декларације за лумбри хумус, у току је и израда сепаратора, који ће му убрзати и поједноставити посао. У тренуцима одмора проучава стручну литературу, претаче нове идеје у праксу и све то у 73. години, јер се како каже уз лагани рад и привређивање осећа знатно виталније и млађе.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације