МАРИНКОВИЋ: Наш дефицит од 2002. до 2018. године је 60.000 становника само по основу тога што имамо више умрлих него рођених

Д. Л.

среда, 18. 09. 2019. у 17:15

МАРИНКОВИЋ: Наш дефицит од 2002. до 2018. године је 60.000 становника само по основу тога што имамо више умрлих него рођених

Depositphotos

Демограф Драшко Маринковић указао на то да је у Републици Српској једно време било запостављено стручно мишљење о овој проблематици

Демограф Драшко Маринковић сматра да је наталитет тренутно водећи национални интерес, те питање стратешког опређељења свих претходних, садашњих и будућих власти Републике Српске.

- Наталитет је наше национално питање. Морамо се окупити сви, без обзира на политичко, религијско и етничко определење у смислу националног идентитета. Морамо водити рачуна о томе да нас буде више како бисмо омогућили младима у будућности да остану на овом нашем простору, рекао је Маринковић.


Прочитајте још: За покретање посла 30 милиона КМ!


Он је указао на то да је у Републици Српској једно време било запостављено стручно мишљење о овој проблематици.

- Политика је последних месеци покушала да укључи науку и струку. Мислим да је направљен добар потез да се и струка сад пита и да политичари послушају мало струку шта треба урадити у неко догледно вријеме, истакао је Маринковић.

Он каже да је споран попис становништва из 2013. године, а ако би се желело говорити о стварном броју становника на овом простору требало би увести јединствен регистар становништва Републике Српске који би пратио егзатне податке о томе колико се људи одсељава са овог простора.

- Има нас мање сваким даном, све смо старији и са одливом младих радно способних наши губици су све већи. Наш дефицит у овом смислу од 2002. до 2018. године је 60.000 становника само по основу тога што имамо више умрлих него рођених, рекао је Маринковић синоћ за Алтернативну телевизију.


Прочитајте још: ПОРЕСКА УПРАВА РС: Истиче рок за уплату друге рате пореза на непокретности


Када је реч о комплетној демографској слици Републике Српске у последњих 20 година, Маринковић каже да статистика показује да се број становника смањује из године у годину, што је последица све нижег природног прираштаја становништва и одласка становништва у иностранство. - Говорећи о документу "Демографски развој и популациона политика Републике Српске", који је раније представљен институцијама Републике Српске, он је појаснио да тај документ говори о позитивном тренду, јер статистика показује да је у Републици Српској у 2018. години рођено за 229 ђеце више него у 2017.

- Осим недовољног рађања деце, наш велики проблем је морталитет који је у порасту у посљедњих 10 година, те одлазак младих у иностранство, истакао је Маринковић.

Он је рекао да се прва група мера у овом документу односи на финансијску помоћ и подстицај рађања, а друге мере су нематеријалне природе и говоре о томе да се ускладе рад и родитељство, те да се треба бавити репродуктивним здрављем становништва.

Маринковић је прецизирао да се трећа група мера односи на политику према миграцијама, четврта на политику према старењу, пета према популационој обуци и медијима, шеста група мера је посвећена локалној самоуправи, док у седму групу спадају такозване остале мере - институционалне измене и законске регулативе, те остале мере које могу подстицати рађање. - Ово је само оквир мера популационе политике и Влада Републике Српске мора одлучити за који систем мера ће се одлучити, рекао је Маринковић.Пратите нас и путем иОС и андроид апликације