ПОТПРЕДСЕДНИК СНСД Небојша Радмановић оценио је да је декларација СДА додатно искомпликовала већ компликовану ситуацију у БиХ и да је излаз из многих проблема поштовање "Дејтона". Он је рекао да декларација СДА представља јасно кршење "Дејтона" и показује да ова странка није имала намеру да формира Савет министара.

- Они су главни кривци што годину дана немамо власт на нивоу БиХ. Поразно је да легитимни представници из Републике Српске нису могли бити изабрани у извршну власт на нивоу БиХ због оваквог става СДА - закључио је Радмановић.

Он је истакао да ће на седници Главног одбора СНСД, која ће бити одржана у Бањалуци, бити заузети јасни ставови о овом питању.

- СНСД се позива на свој почетни став, а то је поштовање "Дејтона" и само "Дејтона" јер он представља излаз из многих проблема у којима се налази БиХ - истакао је Радмановић на конференцији за новинаре.

Према његовим речима, СНСД ће наставити и са спровођењем Резолуције о заштити уставног поретка и војној неутралности.Мислим да за то имамо подршку и неких других политичких партија - додао је Радмановић.

Прочитајте још - Опасан удар на "Дејтон"

Он је рекао да СНСД тражи враћање надлежности Српске, којих има скоро 80, и да ће се за ово затражити подршку НС РС.

- Уколико не буде праве жеље за разговор у БиХ о враћању надлежности, мораће се предузимати неке мере преко Народне скупштине РС. Као СНСД, охрабрићемо нашег председника да тражи сазивање седнице НС РС на којој би се разговарало о свему томе - додао је Радмановић.

Он је позвао политичаре у Српској да буду јединствени у одбрани интереса РС.

- Време је да поново афирмишемо право на самоопредељење - поручио је Радмановић.

Он је рекао да након усвајања декларације СДА није било праве реакције међународне заједнице, те нагласио да је високи представник у БиХ нанео огромну штету БиХ.

Прочитајте још - СДА узалуд удара на име Српске!

- Усвојена декларација представља став стар 30 година, добро познат свима. Мислили смо да ће се временом и они осавременити, али они су остали у деведесетим годинама са истим ригидним ставовима, који негирају равноправност народа у БиХ - истакао је Радмановић.

НЕМА ПОВЛАЧЕЊА

НА питање новинара да ли СНСД размишња о повлачењу из институција БиХ, Радмановић је рекао да се не могу повући члан Председништва БиХ, ни посланици јер их је народ изабрао, него извршни органи, због чега то питање треба поставити "изборним губитницима који су у Сарајеву и мисле да ће тамо седети још четири године, иако су у међувремену два пута изгубили изборе".