Нове дроге у РС десет пута јаче од постојећих

Р. С.

16. 09. 2019. у 11:48

Нове дроге у РС десет пута јаче од постојећих

Милосав Савковић

Начелник Управе за организовани и тешки криминалитет МУП-а Републике Српске Милосав Савковић казао је данас у Бањалуци да је међу њима и „ајс дрога“ која је пре око седам дана заплењена у Бијељини

НА илегалном тржишту у БиХ од 2015. године регистроване су четири нове психоактивне супстанце али још увек се чека одлука Министарства безбједности БиХ да се уврсте на листу опојних дрога.


Прочитајте још: ПОЛИЦИЈА ОБИЛАЗИ ШКОЛЕ: Покушај отмице деце у Брчком


Начелник Управе за организовани и тешки криминалитет МУП-а Републике Српске Милосав Савковић казао је данас у Бањалуци да је међу њима и „ајс дрога“ која је пре око седам дана заплењена у Бијељини.

О њиховој штетности говори података да разарају централни нервни систем, али целокупан људски организам и најчешће су смртоносне.


Прочитајте још: Тона и по дроге у сточној храни!


- Осим тога представљају и друштвену опасност. Један од њих је „ајс дрога“, а има и других, а Криминалистичко-технички центар и друге надлежне институције ће их идентификовати – казао је Савковић.

Он је нагласио да такве дроге на ово подручје долазе са источно-европског тржишта, а да нема сазнања да у Републици Српској или БиХ постоје лабораторије.

- Све нове врсте синтетичких дрога имају до десет пута јаче дејство у односу на постојеће дроге и као такве веома често имају смртни исход, а произведене су у лабораторијама – рекао је Савковић.

Поручио је да је МУП-у РС приоритет борба против злоупотребе дрога.

Он је изнио и податак да је у току ове године у РС реализовано десет акција при чему је разбијено више криминалних група. Заплењено је око 370 килограма марихуане, 1,7 килограма кокаина, 1,2 хероина, 4,5 килограма хашиша, око 8.000 таблета екстазија.

Милан Латиновић, председник Комисије за сузбијање злоупотребе опојних дрога Владе Републике Српске, указао на важност едукације деце школског узраста, а изнио је и податак да је прошле године у РС лијечено 540 зависника, међу којима највише хероинских зависника, старости око 35 година.

- Наша истраживања са узрастом од 15 година показују да је њих пет до шест одсто имало одређене контакте са опојним дрогама – истакао је Латиновић.

Додао је и да је око 40 одсто деце конзумирало и било подложно конзумацији алкохола.Пратите нас и путем иОС и андроид апликације