Стигао огрев за Стјепанију

Љ. ЂУРИЋ

14. 09. 2019. у 06:33

Стигао огрев за Стјепанију

Уручење помоћи

Завичајно удружењe помажe српским повратницима у Возући код Завидовића. Стјепанија Арсеновић преживљава са свега 63 марке породичне пензије

НАКОН наше приче о тешком животу повратнице у Возућу, општина Завидовићи (ФБиХ), Стјепаније Арсеновић (65), хумани чланови Завичајног удружења Завидовићана у Добоју су се организовали и обезбедили јој средства за набавку огрева за зиму.

Поново смо је посетили приликом уручења скромних средства, довољних, ипак, да набави дрва да презими и ову зиму.

- Немам никога ближег, осим сина од покојне полусестре, који је ипак далеко, у Канади, и не јавља ми се последњих година. Нисам због болести могла отићи да платим струју прошли месец, тако да сада имам два чека за плаћање - рекла нам је дочекујући нас испред куће, која јој је саграђена од донаторских средстава за повратнике.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: РС: Иста цена струје

Додаје да се нада да ће јој породична пензија од 63 марке, наслеђена од покојног супруга, који је за време ратног сукоба у БиХ умро у Лозници, бити довољна да измиру дуг за претходни и прошли месец.

- Када смо из "Новости" сазнали за тужну причу жене, која је и инвалид, организовали смо се за кратко време и, осим моје, средства за набавку огрева Стјепанији приложиле су и породице Јовановић, Благојевић и две породице Ђурић - каже нам један од донатора за набавку огрева Зоран Панић, који је и сам тешко рањен у одбрани Возуће у протеклом рату и ратни је војни инвалид.

Када су јој најавили посету са сакупљеним средствима за огрев, Стјепанија је замолила да јој негде нађу барем комад танке сланине да има уз пасуљ или кромпир, јер је рекла да одавно меса или те сланине нема "ни за зуб".

Хумани људи су јој донели и тражено, на чему им је посебно захвалила.

- Нисам одавно тако слатко касније ручала, хвала вам много, као и на томе што ћу сада боље спавати, јер знам да се нећу мрзнути ове зиме - пренео нам је Зоран њене речи.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Најављена дигитализација Народне и универзитетске библиотеке

УГРОЖЕНИ ПОВРАТНИЦИ

У ВОЗУЋУ и насеља у долини реке Криваје по завршетку рата у БиХ се вратило стотинак породица, од некадашњих више од 7.000 Срба, колико их је живело на том подручју пре протеривања.

- Осим Стјепаније Арсеновић, стална помоћ, према нашим сазнањима, потребна је и Даници Врачевић, Милију Благојевићу и Славку Петровићу - каже за наш лист Мирко Благојевић из Удружења повратника из Возуће.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације