Радојичић: Због пиралена предвиђена бесплатна свеобухватна превентивна здравствена заштита грађана

Д.Л.

четвртак, 12. 09. 2019. у 18:28

Радојичић: Због пиралена предвиђена бесплатна свеобухватна превентивна здравствена заштита грађана

"Инцел"

Градоначелник Бањалуке Игор Радојичић рекао је данас да се Градска управа ухватила у коштац са проблемом загађености у Пословној зони "Инцел" и да га успешно решава
Градоначелник Бањалуке Игор Радојичић рекао је данас да се Градска управа ухватила у коштац са проблемом загађености у Пословној зони "Инцел" и да га успешно решава, те да је предвиђена бесплатна свеобухватна превентивна здравствена заштита за грађане.

- Инцел је отворио примарно питање о здрављу људи, а овај пројекат је јединствен, јер ће Бањалука бити први град у Републици Српској који ће имати овакав вид превентивне здравствене заштите, рекао је Радојичић новинарима током паузе градске Скупштине, на чијем се дневном реду налази и информација о утврђеном стању загађења на простору Пословне зоне "Инцел".

Он је напоменуо да ће град са новим руководством бањалучког Дома здравља дефинисати најугроженије групе људи, које ће бити позиване на бесплатне здравствене прегледе, како би се благовремено реаговало.

Прочитајте још: Радојичић: Додатна испитивања због отровног уља у пословној зони "Инцел"

- Пилот пројекат почиње у октобру, а надамо се да ће трајати свих наредих година као обавезна и редовна ствар, рекао је Радојичић.
Он је навео да је у информацији обухваћена целокупна анализа мерења и података које су прикупили надлежни органи о загађености пираленом на простору "Инцела".

- На овом подручју урађено је више од 80 узорковања земљишта, што је још недовољно јер је реч о простору на 80 хектара и ми смо у том сталном процесу да би се утврдила тачна површина простора загађеног пираленом, рекао је Радојичић.

Према његовим речима, у анализи је наведено пет сегмената мера које су предузете или их тек треба предузети, како би овај проблем био решен.

- Први сегмент су истражне радње да се види ко је шта тачно радио на том подручју. Други сегмент је превенција да се даље загађивање не дешава, а то су мере забране ограђивања појединих подручја или забране или контроле делатности, навео је Радојичић.

Он је додао да је трећи део план ремедијације земљишта.

- Министарство за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске је преузело на себе комплетан план координисања и збрињавања земљишта, а укључен је и стручни тим страних експерата који ради на плану шта се ради са контаминираним земљиштем, рекао је Радојичић.

Одборник СДС-а у бањалучкој Скупштини Александар Петковић сматра да је неопходно да се направи регистар свих загађивача, односно да се тачно зна база података где се налазе отровне материје у Бањалуци како не би имали у будућности проблема.

- Сада имамо и пословну зону `Јелшинград` у којој се планира отварање нових послова, али се још није ушло у разматрање да ли је доле било сличних случајева као у `Инцелу`", рекао је Петковић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације