Додик одговара Палмеру: Дејтон се не може мењати без сагласности сва три народа

Танјуг

12. 09. 2019. у 11:15

Додик одговара Палмеру: Дејтон се не може мењати без сагласности сва три народа

Фото: Танјуг

На питање да ли Народна скупштина Републике Српске може ратификовати Дејтонски споразум, како то тврде неки правници и политиколози, Додик је одговорио потврдно
Српски члан Председништва БиХ Милорад Додик изјавио је да је Дејтонски споразум међународни уговор и да се не може мењати док два ентитета и три конститутивна народа не одлуче да то ураде.

Коментаришући изјаву специјалног америчког изасланика за Балкан Метју Палмера да је Дејтонски споразум подложан изменама, Додик је истакао да су промене овог споразума регулисане и да је апсолутно кршење међународног права то што су радили претходни високи представници, подржани претходном америчком политиком, а то је да су рушили Дејтонски споразум.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ -Палмер: Могућ договор Београда и Приштине, Русија жели нестабилан регион

"Они једноставно из навике покушавају да задрже такву врсту приче. Мислим да судбина БиХ зависи од тога да ли ћемо се вратити на изворни текст споразума или ће он до краја бити девалвиран напорима који долазе са стране", рекао је Додик за бањалучки Глас Српске.

На питање да ли Народна скупштина Републике Српске може ратификовати Дејтонски споразум, како то тврде неки правници и политиколози, Додик је одговорио потврдно.

"Народна скупштина представља Републику Српску. Српска је страна потписница свих анекса Дејтонског споразума, па према томе и Анекса четири који се зове Устав БиХ. Народна скупштина је та која има право да, не само прихвати, него и да мења Дејтонски споразум и само је то место где у име Српске може бити обезбеђена одлука и политичка воља за било шта о томе", рекао је Додик.

Он истиче да, што се тиче Републике Српске, Дејтонски споразум има подршку у облику у којем је написан.

"За промену Дејтона потребна је и наша политичка воља. Ње није било ни онда када су покушали да врше притисак и условљавају људе. То су били нерегуларни услови за изражавање политичке воље", рекао је Додик.

Истакао је да су све одлуке које су донели Волфганг Петрич, Педи Ешдаун и сви други високи представници правно ништавне, јер се, како каже, заснивају на неизражавању политичке воље.

"Они су себи прибавили бонска овлашћења за која је тадашњи високи представник Вестендорп рекао да то није у складу са Дејтоном", навео је Додик.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације