У ПОСЛЕДЊИХ осам година у Републици Српској су забележене позитивне тенденције око константности рађања, а охрабрује податак да је у прошлој години рођено 230 беба више него годину дана раније, поручено је јуче у Бањалуци, на представљању научно-истраживачке студије "Демографски развој и популациона политика РС - анализа стања и предлог мера", а коју је на иницијативу председнице РС Жељке Цвијановић израдио експертски тим којим је руководио проф. др Драшко Маринковић.

Члан Председништва БиХ из РС Милорад Додик је истакао да пронаталитетним мерама треба општа подршка у Српској.

Он је најавио да Српска планира и бесплатно предшколско образовање за сву децу у РС.

- Циљ друштва је да се бесплатно обухвате сва деца и да се пронађу средства за то. Морамо то планирати у наредним годинама. Верујем да, када бисмо сви издвојили ресурсе, локалне заједнице и Република, али и неке компаније, у наредних пет година можемо доћи до тога да обухватимо сву децу у вртићима и да то буде бесплатно за све родитеље - рекао је Додик.

Жељка Цвијановић, председница Српске, поручила је да се овом студијом први пут систематизују све мере у оквиру популационе политике, јер број новорођених беба последњих година није задовољавајући.

Посебан проблем, додала је она, јесте одлазак становништва с ових простора.


ПРОЧИТАЈТЕ И: Ревизија занимања у Републици Српској: Да се наставни планови и програми прилагоде потребама привреде


- То није појава која је изолована и која се дешава само на простору Републике Српске. То је појава која се дешава и у земљама у нашем окружењу - истакла је Цвијановићева.

Она је подсетила на низ мера, које је Влада РС последњих година увела као помоћ у подизању наталитета, а то су подршка мајци, новорођенчету и породици, стамбени кредити за младе брачне парове, бесплатни уџбеници за основце првог и другог разреда, дечији додаци, подршка незапосленим породиљама и друге мере.

Радован Вишковић, премијер РС, поручио је да из буџета 1,5 одсто иде за пронаталитетну политику, породицу и све што обухвата тај сегмент.

- То није безначајан новац, али сада треба да видимо ефекте. Зауставили смо пад рађања, имамо константан ниво рађања уназад осам година - казао је Вишковић.

ДОГОВОР Састанак код председнице Жељке Цвијановић, фото Д. Поздеровић 

Он је додао и да је кроз мере за финансирање вештачке оплодње, у РС рођено око 1.115 беба.

Рекао је да ће убудуће све незапослене мајке које нису биле у радном односу уочи рађања, макар и један дан, имати право на накнаду.


ПРИХОДИ

ПРЕМИЈЕР РС Радован Вишковић је поручио и да ће се део прихода од игара на срећу, такође, усмерити на пронаталитетну политику.

- Знате која се кампања водила, када смо ушли у доношење новог Закона о играма на срећу. Сада су за преко 40 одсто већи приходи и биће усмерени у пронаталитетну политику - истакао је Вишковић.