Председавајући Клуба посланика СНСД у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Сташа Кошарац изјавио је да је очекивао да актуелни председавајући овог дома Денис Звиздић поднесе оставку на функцију председавајућег Савета министара, а не да у јавност износи лажне оптужбе о томе да СНСД наводно блокира рад парламента БиХ.

- У свакој нормалној земљи апсолутно су неспојиве челне функције у законодавној и извршној власти. И по Уставу БиХ те функције су неспојиве и то је јасно свима, осим Денису Звиздићу и његовом страначком шефу Бакиру Изетбеговићу", рекао је Кошарацкоментаришући оптужбе Звиздића да СНСД блокира формирање комисија и рад парламента БиХ.

Према његовим речима, Звиздић би требало да прочита пословник Представничког дома и да тамо пронађе одговор на питање ко заиста блокира формирање и рад заједничких институција у складу са Уставом и законима БиХ.

-Сталне комисије и заједничка радна тела оба дома парламента, а поготово руководства тих комисија, не могу се бирати ако се не зна ко у парламенту БиХ чини власт, а ко опозицију. Нормално је и логично да представници власти чине руководства најзначајнијих комисија, док закон прописује да представник опозиције буде на челу Заједничке комисије за наџор над Обавештајно-безбедносном агенцијом. То би неко требало да објасни Звиздићу и његовој странци, која у Председништву БиХ упорно крши Устав и законе јер блокира именовање председавајућег Савјета министара, појаснио је Кошарац.

Прочитајте још - Кошарац не жели још једно ново министарство

Он је додао да одговор на питање ко у парламенту БиХ представља власт, а ко опозицију може да се добије једино гласањем о потврђивању именовања председавајућег, те министара и заменика у Савету министара.

- Тек после тога можемо приступити избору и конституисању сталних комисија и заједничких радних тела и наставити нормално да радимо. Све док СДА у Председништву БиХ крши Устав и Закон у Савету министара и све док два члана Председништва БиХ, изабрана бошњачким гласовима, узурпирају уставна права српског народа и Републике Српске, друге институције, укључујући и парламент БиХ, не могу нормално да раде, поручио је Кошарац.

Он је нагласио да ситуацију неће променити ни сазивање седнице проширеног Колегијума Представничког дома, што је Звиздић јуче најавио.

- Према пословнику, проширени Колегијум надлежан је да доноси одлуке о тачкама дневног реда сједнице, али нема надлежност да одлучује о сазивању редовне сједнице дома. Могуће је да Звиздић и СДА опет планирају неки покушај кршења пословника и прегласавања Срба, што може само додатно да погорша кризу у којој се БиХ налази, рекао је Кошарац.

Он је поручио Звиздићу да институције Републике Српске и СНСД одавно указују на огромну штету коју, због неформирања новог Савета министара, трпе сви грађани БиХ.

- Сви грађани трпе посљедице уцјењивачке политике, коју у Председништву БиХ проводи СДА. Надамо се да ће СДА одустати од такве политике и да ће, именовањем новог председавајућег Савета министара, омогућити да заједничке институције функционишу нормално, у складу са Уставом и законима, закључио је Кошарац.