ПОСЛАНИЦИ ПДП у Народној скупштини РС Јелена Тривић и Драшко Станивуковић предали су у парламент Српске петицију са више од 3.000 потписа грађана, а која је део иницијативе за измене Закона о Регистру запослених у јавном сектору. Кључно код измена поменутог закона је објављивање диплома запослених у државним институцијама. Осим Тривићеве и Станивуковића, иницијатор ове акције је и народни посланик Небојша Вукановић.

Поменута иницијатива око имена закона, према информацијама из ПДП, могла би се наћи пред посланицима већ на октобарском заседању НС РС, а уколико се постигне широки консензус по питању објављивања диплома запослених у институцијама РС, грађани би могли и до краја године имати званичну информацију, где су чиновници дипломе стицали.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Бољи друмови до олимпијских планина

Јелена Тривић, посланик ПДП у Народној скупштини РС, каже за "Новости" да очекује да се измени поменути закон и да коначно заживи Регистар запослених у јавном сектору РС.

- Овај закон је усвојен још 2017. године, али ни након скоро две године немамо још јасан Регистар запослених у јавном сектору. Петицијом се траже измене два члана закона, од којих је један да се за сваког запосленог, осим стручне спреме, дода одредница, односно подаци из дипломе који ће садржавати установу, место и датум стицања дипломе. Друга измена је да надлежни орган који води регистар запослених у јавном сектору дужан да Народну скупштину извештава о неправилностима које уочи током провере веродостојности података - појаснила је Тривићева.

Тривићева је рекла да ово није политичко, већ питање које се тиче свих грађана и које нарушава просперитет ове земље, и изразила наду да ће захтев за измене Закона о Регистру запослених у јавном сектору Српске добити подршку свих парламентарних странака.

Њен партијски колега Драшко Станивуковић каже да дубоко верује да у вези са овим питањем постоји консензус свих грађана и политичких странака и посланика.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: РС: Родитељи траже "чиста" одељења!

- Ово нас не дели на странке, већ показује да ли смо за правду или нисмо - додао је Станивуковић и најавио да Клуб ПДП у парламенту Српске припрема до краја године сет од 10 предлога измена постојећих закона, и предлоге нових закона.

Милан Петковић, потпредседник Народне скупштине РС и члан Уједињене Српске, каже да све дипломе запослених у јавној управи треба да буду доступне, када се према законском решењу затраже на увид.

- Посебан сегмент на који треба обратити пажњу је контрола диплома при запошљавању у јавном сектору. Грађани плаћају јавни сектор и сасвим је нормално и да знају, ако их занима, ко је где стекао диплому. Ја ћу врло радо дати своју диплому на увид - поручио је Петковић.

Када се говори о доношењу закона, Пословник о раду НС је ту јасан. У члану 190. стоји да "право предлагања закона, других прописа и општих аката имају народни посланици, председник Републике, Влада и најмање три хиљаде бирача.

Јелена Тривић,фото ПДП
ПРОВЕРЕ У ТОКУ

ПРЕДСЕДНИК Владе РС Радован Вишковић изјавио недавно да сваки руководилац по закону има право да нареди проверу диплома својих запослених. Он каже да је добио информације у електронској форми и да их још није све прегледао, јер је реч о хиљадама запослених у институцијама.

- Све ће бити прегледано и видећемо да ли има спекулација у смислу нелегално стечених диплома. Да ли ће и колико тих диплома на крају бити "сумњиво" или неће, потребно је сачекати провере - навео је Вишковић.