СРПСКИ члан ПБиХ Милорад Додик изјавио је да председавајући Председништва БиХ Жељко Комшић присуствује обреду посвећеном некадашњем високом представнику у БиХ Педију Ешдауну у Лондону у своје име, а не у име Председништва.

- Он тамо није у име ПБиХ, као што ни његова посета Великој Британији није у име Председништва. Педи Ешдаун је овде остао упамћен као међународни преступник, који је у свом мандату погазио све домаће и међународне правне акте - истакао је Додик, упитан да прокоментарише Комшићево учешће на служби организованој у знак сећања на Ешдауна који је умро у децембру прошле године.

Српски члан ПБиХ подсетио је да је, захваљујући Ешдауновим активностима, које су биле у маниру најгорих окупатора који су упамћени, БиХ данас далеко од нормалне заједнице.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Прњавор: На тапету због претњи судији

- Одлазећи из БиХ, за собом је оставио десетине и стотине људи и њихових породица, којима су због његових накарадних одлука погажена основна људска права. Оставио је Дејтонски споразум на чијој је девастацији максимално радио, а бавећи се политичком корупцијом из БиХ је изнео позамашну материјалну корист - рекао је Додик.

Ако је БиХ имала непријатеља у својој послератној историји, истакао је Додик, онда је то био Педи Ешдаун.

Високи представник у БиХ Ешдаун постао је 27. маја 2002. године, а ту функцију обављао је до 30. маја 2006. године.

Подржавао је међународну интервенцију у БиХ, а остао је познат по томе да је сменио највећи број званичника - 90, углавном из РС. Ешдаун је само у једном дану, у јуну 2004. године, сменио 59 партијских функционера, углавном чланова СДС, од којих 12 трајно, док је за 48 "обећао" да ће моћи да се врате на јавне функције, када буде ухапшен Радован Караџић.