Смрдибуба “обрала” парадајз

Б. МИЛОШЕВИЋ

среда, 11. 09. 2019. у 10:41

Смрдибуба “обрала” парадајз

Смрдибуба “обрала” парадајз,Фото Б.Милошевић

Невоље у виду зелених штеточина ове сезоне муче семберске ратаре и повртаре. За сузбијање ове штеточине још нема регистрованог препарата, па је једино решење на мањим парцелама ручно скупљати бубе и уништавати

МНОГОБРОЈНИМ проблемима, са којима се сусрећу семберски ратари и произвођачи поврћа, почев од скупих репроматеријала, лоших и непредвидивих метеоролошких услова, све израженијем недостатку радне снаге, ових дана се придружила нова напаст - зелена смрдибуба!

Љубиша Јеремић (60) из Доњег Црњелова, на 10 хектара производи лубенице, грашак, парадајз и паприку, углавном захваљујући чињеници, да су свакодневно с њим на њиви, супруга, син, снаха и кћерка.

- Овим послом могу још да се баве вишечлане породице, које су "заражене" производњом поврћа. Људи у пуној радној снази одлазе, па за њиву не можеш наћи никога ни за екстра дневницу. Тренутно беремо такозвану парадајз паприку, која је у овом периоду тражена и на пијацама и у прерађивачкој индустрији. Задовољан сам и приносом и квалитетом, али ме душа боли за парадајзом који уништава смрдибуба, а немоћан сам да то спречим - каже Љубиша.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Успешна сезона у воћарству, на неким имањима фали радника за бербу

Он каже да је спасао парадајз од поплаве, олује, пламењаче, али за сузбијање ове штеточине још увек нема регистрованог препарата, па је једино решење на мањим парцелама ручно скупљати бубе и уништавати.

Паприка породице Јеремић / Фото Б. М.

МАЊЕ ПОСЛА ЗА БОСТАНЏИЈЕ

НЕКОГ великог разлога за радост немају ни бостанџије, који по читав дан проведу чекајући муштерије на бијељинској кванташкој пијаци. Ових дана лубенице су појефтиниле и више од пет пута у односу на ране сорте, тако да се за један евро може купити више од 30 килограма лубенице.

Ни купаца, ни продаваца,Фото Б. М.

На крају, многе продавце изда стрпљење, па остављају пуне приколице бостана на пијаци, са молбом осталим продавцима да га продају за "колико ко да". Један од продаваца оставио је урезан број мобилног на лубеници, па шта буде...

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације