Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Борис Пашалић изјавио је у уторак током посете воћњацима "Агроимпекса" у Јабланици код Градишке да је овогодишња сезона задовољавајућа, иако ће род воћа бити мањи него прошле године.

-Прошле године приноси су били велики, али је квалитет воћа био лошији. Можемо рећи да сада имамо успешну годину у воћарству, рекао је Пашалић новинарима.

Он је истакао да воћарска производња може бити профитабилна и одржива и да се за воће може наћи тржиште, како у Републици Српској и БиХ, тако и у иностранству.

-У последње време нашу јабуку и крушку пласирамо на руско тржиште и очекујемо да ће то бити настављено и у овој години. У Републици Српској има око 3.000 хектара засада јубуке, просечна годишња производња је између 120.000 и 130.000 тона, а ове године ћемо сигурно имати ту количину, навео је Пашалић.

Он је истакао да је вишегодишње засаде потребно обезбедити од свих елементарних непогода, као што су град, мраз и суша, које су присутне неколико година.

Прочитајте још - Несвакидашњи подухват: Преселили 3.000 садница воћа

-Министарство је помогло набавку система за наводњавање и заштиту од града, а у наредном периоди ћемо издвајати све више средстава за такву опрему и механизацију, науштрб неких других премија. Аграрни буџет се неће нарушити, на располагању је 71 милион КМ директних субвенција и може доћи само до прераспођеле тих средстава, а никако до умањења, рекао је Пашалић.

Градоначелник Градишке Зоран Аџић, који је заједно са Пашалићем обишао воћњак "Агроимпекса", рекао је да ова фирма има уређене воћњаке у складу са свим европским стандардима, што је на понос и Градишке и Републике Српске.

-То показује да имамо људе који су спремни да примене најсавременије технологије у воћарству и да добију највећи принос, навео је Аџић.

Он је истакао да Градишка има потенцијал да, као што је Тоскана направила бренд од винове лозе, у Поткозарском крају направи препознатљив брендирани производ јабуке, шљиве, али и производа од овог воћа.

Илустрација / Фото: Д.Дозет

Шеф производње у "Агроимпексу" Бојана Бокан навела је да ова компанија поседује 350 хектара воћњака, од чега је 200 хектара под засадима јабуке и 110 хектара крушке.

Прочитајте још - КВАНТАШ ЈЕФТИН, ВОЋАРИ БЕСНИ: Убише нас, а држава гледа

-У току је берба воћа, имамо велике количине, али нажалост и велики проблем да обезбедимо радну снагу за бербу и да доведемо производњу до коначног резултата, навела је Боканова.

Она је додала да својим сезонским радницима обезбјеђују добре дневнице и топле оброке, али да и поред тога тешко могу наћи раднике.

Боканова је истакла да воће извозе претежно на руско тржиште, да није лако постићи све стандарде које захтева страни купац, али да, ипак, успевају у томе.

Пашалић и Аџић посетили су данас и воћњак Младена Мајданца у Турјаку.