Регистар уметника - први корак ка уређењу и успостављању система у области културе

Д. ЛАЛИЋ

понедељак, 09. 09. 2019. у 14:05

Регистар уметника - први корак ка уређењу и успостављању система у области културе

Print screen Youtube

Тривићева: Циљ регистара уметника и стручњака - праћење њиховог рада али и помоћ у напредовању
Успостављањем регистара уметника и стручњака за културу у Републици Српској ће се по први пут моћи знати колико их има, али и на који начин доприносе целокупном развоју друштва, те ће моћи бити адекватно награђени.

Министар просвете и културе Републике Српске Наталија Тривић рекла је данас да је циљ успостављања регистара уметника и стручњака у култури, који су замишљени као база података, праћење и анализа њиховог рада и доприноса развоју културе у Српској.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ -Освештан спомен музеј у знак сећања на 6000 страдалих Срба у Старом Броду на Дрини

Тривићева је навела да је успостављање регистара први корак ка уређењу и успостављању система у области културе, а наредни корак је утврђивање одређеног статуса и додељивање одређених бенефита за све уметнике и стручњаке у култури.

- Позивам све уметнике и стручњаке да поднесу захтев како би били уписани у регистар. Право на подношење захтева има физичко лице које је држављанин Српске, односно БиХ, са пребивалиштем у Српској, које се три године бави уметничком делатношћу, односно пет година стручном делатношћу у области културе, рекла је Тривићева на конференцији за новинаре у Бањалуци.

Она је додала да ће регистри омогућити Министарству да стратешки води планове развојних програма и има увид чиме располаже.

Помоћник министра за културу Републике Српске Тања Ђаковић рекла је да су регистри први корак на основу којег ће ресорно министарство омогућити да уметници и стручњаци, који доприносе развоју културе, буду адекватно награђени.

- Предвидели смо и доделу статуса појединим удружењима у култури, тако што ће удружења која имају већи број уметника добити и већу финансијску подршку, што захтева и одређену реорганизацију средстава намењених за ове сврхе, рекла је Ђаковићева.
Ђаковићева је напоменула да, према Правилнику о вођењу регистра, уметници и стручњаци могу током целе године да поднесу захтев за упис у регистар.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације