ОВЕ године истичу мандати бројним руководиоцима на нивоу институција БиХ. Међу њима је Осман Мехмедагић Осмица директор ОБА БиХ. Њему мандат истиче од новембра месеца. Из СНСД кажу, за "Новости", да Осмица неће имати њихову подршку за продужетак мандата, јер је својим радом ОБА док је Осмица на њеном челу, у више наврата радила на дестабилизацији Републике Српске и кретала се ван законских оквира у обављању својих активности.

Ипак, Душанка Мајкић делегат СНСД у Дому народа Парламента БиХ каже, за "Новости", да је овде велико питање процес формирања власти и да ли ће се власт на нивоу БиХ формирати до истека мандата Осмици.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: ДОДИК И ДРАШКОВИЋ ОСНИВАЈУ ФОНДАЦИЈУ: Први пројекат клинички центар

- Уколико БиХ не добије нови Сазив министара до истека мандата Мехмедагићу, и остане технички сазив, онда ће Мехедагића сигурно поново предложит Денис Звиздић председавајући Савета министара у техничком мандату за нови мандат директора. По закону директора ОБА предлаже председавајући Савета министара и потврђују га у овој институцији - објашњава Мајкићева.

Она даље каже да један од разлога за одуговлачење процеса формирања власти у БиХ од стране СДА јесте и фотеља Османа Мехмедагића.

- У СДА су свесни да СНСД када добије место председавајућег Савета министара БиХ, а које нам припада, сигурно неће предложити Осмицу - истиче Мајкићка.

Душанка Мајкић / Фото Д. Поздеровић


С друге стране Сташа Кошарац, шеф Клуба посланика СНСД у Парламенту БиХ, каже да СНСД неће подржати именовање Мехмедагића за директора ОБА БиХ.

- Осман Мехмедагић сигурно неће имати подршку СНСД приликом избора новог директора ОБА. Према информацијама којима ми располажемо, ОБА је радила на дестабилизацији РС и кретала се ван законских оквира у обављању својих активности. Менаџмент те агенције нема нашу подршку и он не може у наредном периоду даруководи oвом агенцијом - рекао је Кошарац.

Он истиче да ОБА своје активности треба да обавља у складу са законом и уз парламентарни надзор, као и надзор Савета министара. Он сматра да је потпуну контролу над обавештајним сектором у БиХ имала структура окупљена око СДА.

- Верујем да постоје капацитети да сеизврши парламентарни надзор и да професионалци обављају тај посао. Не би ме изненадило да се условљавањима и политичким сплеткарењима покуша омогућити продужење мандата тим људима, рекао је Кошарац.

Осман Мехмедагић / Фото Поглед.ба


Ипак, како каже, за сада је сигурно да актуелни менаџмент Обавештајно-безбедносне агенције БиХ неће добити подршку СНСД. У том контексту, додаје да је посебно забрињавајуће што је БиХ једина земља која нема парламентарни надзор над обавештајним сектором и да је то производ политике председника СДА Бакира Изетбеговића и директора ОБА Османа Мехмедагића.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Бањалучки гимназијалци "побрали" медаље на Међународној олимпијади у Москви

ИСТИЧУ БРОЈНИ МАНДАТИ

ПРЕМА званичним подацима, ове године мандати ће истећи и директору и заменицима директора Агенције за статистику БиХ, Агенције за унапређење страних инвестиција, Агенције за рад и запошљавање, директору, заменику директора и главном инспектору Обавештајно-безбедносне агенције БиХ.

Мандат ове године истиче и координатору у Канцеларији координатора за реформу јавне управе у БиХ, члану Одбора службе БиХ за жалбе Савета министара, директору СИПА, заменику директора Агенције за форензичка испитивања и вештачења БиХ...