У најави и примања за незапослене породиље и родитеље-његоватеље

Д. Л.

петак, 06. 09. 2019. у 18:55

У најави и примања за незапослене породиље и родитеље-његоватеље

Министар здравља и социјалне заштите Српске Ален Шеранић Фото архива

Влада Републике Српске утврдила је данас Предлог закона о изменама и допунама Закона о социјалној заштити
Влада Републике Српске утврдила је данас Предлог закона о изменама и допунама Закона о социјалној заштити, којим је предвиђено да у програм исплате инвалиднина уђу и лица са телесним и менталним потешкоћама од 70 одсто, рекао је министар здравља и социјалне заштите Српске Ален Шеранић.

-То значи да ће деца, на пример, са Дауновним синдромом бити обухваћена овим правом, рекао је Шеранић на конференцији за новинаре у Бањалуци након седнице Владе Српске.

Према његовим речима, закон је јасно дефинисао и право у области инвалиднина за оболеле од ретких болести, те да се различит проценат инвладине плаћа за различит степен инвалидитета.

-Предложеним законом предвиђено је и да утврђивање инвалидитета за лица до 18 година раде стручне службе у центрима за социјални рад и Министарству, а до садаје то радио Фонд ПИО, прецизирао је Шеранић.

Прочитајте још - Ратни инвалиди побацали протезе


Влада је данас, како је реакао, утврдила и Нацрт закона о изменама и допунама Закона о дечијој заштити, који представља важну пронаталитетну меру, те предвиђа да сходно меморандуму који је потписан са послодавцима у Српској, Влада у целости преузима трошак накнада за време породиљског боловања радника.

-На овај начин Република преузима одговорност финансирања породиљског боловања и омогућава послодавцу да средства која је наменио за то радно место може искористити за адекватну замену, а да породиља не остане без посла и примања, прецизирао је Шеранић.

Он је рекао да је законом предвиђено да ће свака незапослена породиља у Српској имати право на породиљску накнаду, без обзира колико је дуго незапослена.

-Законом се уводи и ново право родитељу-његоватељу или његоватељу за оне који се брину о деци 24 часа због оболења, чиме ће они имати оправо на одређену накнаду, додао је Шеранић.

Шеранић је појаснио да ће накнада износити 112 КМ, а циљ је да када се саберу све накнаде које та породица има по основу болесног детета да се добије износ од 500 КМ, односно да минимум социјалне сигурности за ове породице у будућности дође на ниво најниже пројектоване плате у Српској.

Он је прецизирао да би сходно изменама и допунама Закона о дечијом заштити у наредној години требало издвојити око осам милиона КМ из Буџета, а изменама и допунама Закона о социјалној заштити за инвалиднине око шест и по милиона КМ.
Говорећи о дуговањима здравствених установа, Шеранић је навео да су дуговања према Пореској управи незнатно већа него крајем прошле године, али су, у смислу других обавеза, незантно смањена.

- Решавање тог питања дефинисано је Акционим планом. Реч је о комплексном стању и питању за чије решавање је потребно време, закључио је Шеранић.

Он је нагласио да су данас утврђени акти који су врло значајни за специфичне популације.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације