СВЕЧАНИМ отварањем у београдском Народном позоришту, јуче су отпочели седми "Дани Републике Српске у Србији". Изасланик Његове светости патријарха Иринеја епископ ремезијански Стефан посебно је нагласио да је ово година када обележавамо осам векова самосталности Српске православне цркве. Тада је Сава Немањић хијеротонисан у првог српског ахриепископа, а потом је Стефан Првовенчани понео круну.

- Била је то светска симфонија сагласности световне и духовне власти - рекао је изасланик патријарха. - Нека завет и ове манифестације буде оно што нам је поручо Вук Караџић: "Нека свако уради оно што је кадар и овај народ неће пропасти."


Српски члан Председништва БиХ Милорад Додик нагласио је да смо "део једног народа, културе и вере, да се добро познајемо, али да то никада није довољно и да увек треба боље да се упознамо".


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: "Дани Српске у Србији" од 4. до 10. септембра

- Ми смо једно и увек ћемо то бити - нагласио је Додик. - Већ 20 година у РС се боримо са окружењем које је углавном непријатељско. Мало је народа који су могли да издрже такав притисак. Па ипак смо успели. Република Српска је једина заједница у БиХ која би могла самостално да функционише као држава.

Фото: Н.Скендерија

Зато нам је неопходно јединство са Србијом у сваком смислу. Србији добро иде и она иде добрим путем. Ове године 31 извођач наступиће у 21 граду, у оквиру 24 програма, потврдио је за "Новости" шеф Представништва РС у Србији Млађен Цицовић.


Фото: Н.Скендерија


- Када смо почели, манифестација се одржавала само у Београду, а велико интересовање грађана довело је до тога да се данас програми приказују од Суботице до Врања, од Ужица до Вршца. Циљ нам је да што више људи упозна културу, уметност, просвету, научна достигнућа и привреду РС. Манифестација ће бити завршена 10. септембра, такође у Народном позоришту, концертом Бањалучке филхармоније - каже Цицовић.


Фото: Н.Скендерија


ПРОГРАМ

Мото догађаја је "Свесрпско јединство, један језик и писмо", а музичко-драмски програм у вечери отварања носи име "Похвала српској земљи, српском народу и српском језику". Сценарио је написао Милован Витезовић, режију потписује Драган Елчић, а у програм су укључени глумци, музичари и играчи из РС и Србије.

МИНИСТАР ВУЛИН: ДОК АЛЕКСАНДАР ВУЧИЋ ВОДИ РЕПУБЛИКУ СРБИЈУ, СРПСКА ЋЕ БИТИ ЧУВАНА, МИРНА, СИГУРНА И СТАБИЛНА

- Између Републике Српске и Републике Србије односи никада нису били бољи и то не само што је то неко декларативно пријатељство, већ зато што су то односи који су делатни, који су животни – изјавио је министар одбране Александар Вулин на манифестацији "Дани Српске у Србији" која је вечерас одржана у београдском Народном позоришту.

Република Србија коју води Александар Вучић, нагласио је министар Вулин, помаже Републици Српској.

- Ту је да помогне и финансијски, и дипломатски и политички и на сваки други начин. Док Александар Вучић води Републику Србију, Република Српска ће бити чувана, мирна, сигурна, стабилна, онако како српски народ у Републици Српској то и заслужује. Нема већег и значајнијег спољнополитичког приоритета за Републику Србију од Републике Српске, од њених грађана, од људи који у њој живе – истакао је министар Вулин.

Према његовим речима, Република Српска је важан део српског народа, Срби морају да знају да су заштићени и чувани, без обзира где год да живе, докле год да имају своју Србију и своју Републику Српску.