СДС тражи новог лидера!

Љ. ЂУРИЋ

05. 09. 2019. у 12:50

СДС тражи новог лидера!

Борислав Паравац и Перо Букејловић

Некада водећа странка у добоју покушава да се врати из вишемесечног политичког мртвила; Паравац и Букејловић засада "у игри" за првог човека

ДОБОЈСКИ СДС, готово три деценије неприкосновени политички субјект и најснажнији огранак те странке у РС, последњих десет месеци практично више не постоји и готово да делује у илегали.

Након распуштања Градског одбора у новембру прошле године, услед приклањања дотадашњег председника ГО Обрена Петровића и двојице изабраних посланика у НС РС Небојше Марића и Данијела Јошића политичкој групацији предвођеној СНСД, крах СДС потврђен је и на ванредним изборима за градоначелника у фебруару ове године. Њихов кандидат Небојша Шајиновић доживео је фијаско у одмеравању снага са ранијим председником СДС Борисом Јеринићем.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - ПОЛИТИЧКА ПРЕВИРАЊА У ЉУБИЊУ: Подељеност на штету грађана


Да ствар буде гора, и свих 11 одборника СДС у Скупштини града је листом прешло на страну Обрена Петровића и одскора су се "утопили" у чланство супарничког СНСД, чије кормило је, прво као председник Повереништва, а од викенда и као председник Градског одбора, преузео Петровић.

Што се тиче даљне судбине СДС, односно онога што је од њега у Добоју остало, како та странка не би остала политички мртва, према изворима нашег листа из Повереништва, руководство СДС на републичком нивоу је у потрази са новим лидером и покушава консолидовати ГО.

- Након што је Мирко Шаровић преузео странку од Вукоте Говедарице, као што смо очекивали, заинтересовали су се и за нас, јер је добојска, уз бијељинску била његова главна изборна база. Знамо да се интензивно тражи одговарајућа личност и да су међу кандидатима за председника ГО некадашњи функционери, ранији српски члан председништва БиХ Борислав Паравац и бивши премијер Владе РС Перо Букејловић - сазнају "Новости" у добојском Повереништву СДС, али нам је напоменуто да то нису једини кандидати.

Зграда СДС у Добоју


У јавности је процурило да је "у игри" још један кандидат. Ради се о дугогодишњем председнику ДНС Славку Глигорићу, али је он засада једини негирао могућност да преузме диригентску палицу СДС.

Било како било, са друге стране, давањем подршке новоизабраном српском члану ПБиХ и председнику СНСД Милораду Додику у предложеном заједничком деловању српских странака на нивоу БиХ, доскорашњи председник ГО СДС Петровић је преузимањем кормила СНСД само учврстио владавину у том граду. Са својим следбеницима преузео је и структуру и ресурсе тог политичког субјекта у Добоју и пре завршетка унутарстраначких избора.


ОПОЗИЦИЈА

ИЗВАН владајућег блока у Скупштини града још увек је само Социјалистичка партија, али им се изненада придружио и ПДП. Иако он има само једног одборника у СГ, таквим развојем догађаја ће по свему судећи из власти изаћи и његови кадрови из извршне власти, од којих је један и начелник одељења у градској управи.


ИЗБОРНИ ЗАКОН

ИАКО се свих 11 одборника изабраних на последњим Општинским изборима на листи СДС изјаснило да напушта тај и формира Клуб независних одборника, они се на званичној интернет презентацији града још воде као њени чланови. Наиме, Изборни закон БиХ не предвиђа могућност да се изабрани званичници између два изборна циклуса једноставно преименују у други политички субјект.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

SS

05.09.2019. 14:01

I tako vise od trćine veka pod robstvom Obrena Petrovica stanovnici grada Dobojapokusavaju da nađu novog vladara ali to nije moguće jer svi resursi grada su legalno ili nelegalno pod upravom Petrovića kojeg sa trona nije odnijela ni poplava cijelog grada jer komu se usprotivi postaje prah i pepeo.