НОВИ нацрт закона о инспекцијама РС дешинише рад на црно као кривично дело.

Прочитајте још: РИГОРОЗОНЕ КОНТРОЛЕ МИНИМАЛНИХ ЗАРАДА: Под лупом исплате "на руке"

Министарка управе и локалне самоуправе РС Лејла Решић појаснила је данас да инспектори који затекну непријављеног радника, дужни су да то одмах пријаве надлежном тужилаштву и поднесу пријаву.

Она је истакла да се на изради овог нацрта закона радило и са представницима Економско - социјалног савета РС, те да је радник био на првом месту.

Прочитајте још: Радници чекају већи минималац


- На првом месту је било да заштитимо радника и да све што се ради у сивој зони, изађе из тог подручја, а да онај ко иде на штету радника, буде видљив – истакла је Решићева.

Нацртом закона прописана је и обавезна координација између општинских и републичких инспекција јер је пословна заједница упозоравала да до сада није постојао плански рад.

- Дешавало се да у једној седмици долазе и општински и републички инспектори и стално су били под неком врстом контроле – казала је Решићева.

Навела је и да је до сада одређена регија имала пет саобраћајних, а ниједног инспектора рада, те да таква пракса мора престати.

С обзиром на то да је на терену било примедби да инспектори у одређене субјекте не могу да уђу, јер нису регистровани, то се мења и инспектор има право да их убудуће контролише.

Уважене су и примедбе, посебно из грађевинског сектора, о немогућности контроле подизвођача или радника који нису били из РС.

- У нацрту закона се дефинише да свако ко је склопио уговор, мора сносити одговорност за раднике и њихову безбедност – рекла је министарка.

Први пут је регистрованим пореским обвезницима из микро пословања дат рок да, ако имају мали прекршај, то отклоне, а да се не кажњавају одмах.

Помоћник министра за ресор управе Никола Кнежевић је истакао да ће убудуће бити појачана контрола рада и самих инспектора.