ЗАВРШЕНО СУЂЕЊЕ ПОЛИЦИЈСКИМ ИНСПЕКТОРИМА: Хапсили друге дилере и терали их да за њих дилују дрогу

О. МАТАВУЉ

среда, 04. 09. 2019. у 18:53

ЗАВРШЕНО СУЂЕЊЕ ПОЛИЦИЈСКИМ ИНСПЕКТОРИМА: Хапсили друге дилере и терали их да за њих дилују дрогу

Фото О. Матавуљ

Завршним речима тужилаштва и одбране у Окружном суду у Бањалуци окончано је поновљено суђење бившим инспекторима за наркотике ЦЈБ Бањалука Срђану Радуловићу и Огњену Стијаку

ЗАВРШНИМ речима тужилаштва и одбране у Окружном суду у Бањалуци окончано је поновљено суђење бившим инспекторима за наркотике ЦЈБ Бањалука Срђану Радуловићу и Огњену Стијаку, оптуженима за шверц дроге.

Оптужницом Радуловић је означен као организатор, а Стијак као члан групе која се од почетка 2011. до октобра 2013. године бавила продајом дроге. За потребе групе користили су инфраструктуру МУП РС. Наводи се да су хапсили и застрашивали друге дилере и терали их да за њих дилују дрогу, заплењену у полицијским акцијама.

Републички тужилац Живана Бајић затражила је од суда да оптужене огласи кривим и да их казни у складу са законом. Уз то, захтевала је и да им се забрани вршење дужности најмање пет година.

- Сви наводи оптужнице су потврђени и доказано је да су починили кривично дело које им је стављено на терет - рекла је Бајић.

Нагласила је да су на страни оптужених бројне отежавајуће околности, будући да су били службеници МУП РС.

- У друштву је требало да уживају поверење и ауторитет, што су злоупотребили. Нанели су несагледиву штету МУП РС и показали упорност јер су три године вршили кривична дела исказујући дрскост и безобзирност, злостављајући и уцењујући више особа - рекла је Бајићева.

Прочитајте још - Жалба инспектора из БЛ: Незаконити докази укинули пресуду!

Стијак је инсистирао да пре Радуловића износи завршну реч, како би с тим "што пре завршио" и отпутовао у Немачку, где је нашао посао. То му је удовољено након краће полемике, током које је претио да ће недоличним понашање натерати судско веће да га избаци из суднице.

- Кад завршим, избаците ме. Скакаћу овде, а ви напишите да сам се недолично понашао - говорио је Стијак.

Радуловић и Стијакс


У завршној речи Стијак и његов бранилац Маринко Бркић затражили су ослобађајућу пресуду, указујући на незакониту истрагу.

- Уставни суд БиХ је утврдио повреду мојих права на правично суђење кориштењем незаконитих доказа - рекао је Стијак.

Указао је да су то исказ бившег инспектора и сведока покајника Славка Ђурића, који је детаљно побијао, те исказ осуђиваног нарко--дилера Горана Бошњака (оптужницом означени као чланови групе). Сматра и да је одлука да се Бошњаков исказ не изузме из списа директно кршење одлуке Уставног суда.

Прочитајте још - ХАПШЕЊЕ ПОЛИЦИЈСКОГ ИНСПЕКТОРА У ВРАЊУ: На вештачењу пет телефона

Неколико увреда Стијак је изнео на рачун тужиоца, истовремено критикујући судско веће да су тужиоца ставили у повлашћен положај.

- На основу једног незаконитог исказа стрпали сте ме у притвор две године и осудили на пет и по година затвора. Обележили сте ме за цели живот као нарко-дилера. Трајно сте ми нарушили здравље и уништили живот - завршио је Стијак, кроз јецаје и у сузама.

Радуловић и његов адвокат Милан Романић такође су тражили ослобађајућу пресуду и истицали на "стотине грешака" у поступку, који је утврдио и Уставни суд.

СУД УСВОЈИО АПЕЛАЦИЈЕ

ПРЕСУДОМ Врховног суда РС Срђан Радуловић је осуђен на 11 година, а Стијак на пет година и пет месеци. Међутим, пресуда је укинута након што је Уставни суд БиХ усвојио њихове апелације због повреде права на правично суђење, кориштењем доказа који су проглашени незаконитим. Као члан групе на шест година затвора осуђен је и инспектор Марко Ковачевић, чија је апелација проглашена закаснелом.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације