РЕПУБЛИЧКИ јавни тужилац Драгица Глушац затражила је казну дуготрајног затвора за Сашу Видовића из Бијељине и Александра Булатовића из Бањалуке, оптуженима за убиство Мирослава Лазаревића у Источном Новом Сарајеву.

Глушчева је у завршној речи у Окружном суду у Бањалуци навела да је током поновљеног поступка у потпуности доказана кривица, те да су оптужени детаљно испланирали ликвидацију Лазаревића.

- Набавили су оружје, украли возило "БМВ икс 5" које су након злочина запалили у Сарајеву да прикрију трагове - рекла је Драгица Глушац, тражећи да се оптуженима продужи притвор у ком се налазе скоро већ три године.

Милан Петковић, Булатовићев бранилац, сматра да тужилаштво ничим није доказало кривицу његовог клијента и предложио је судском већу да изрекне ослобађују пресуду.

Прочитајте још - Осумњичени за убиство Мирослава Лазаревића негирали кривицу

- Истрага је била површна, а поједини докази незаконити. Ништа не упућује на то да је мој брањеник починио кривична дела за која га терете - рекао је Петковић.

Појаснио је да не постоје очевици убиства, ни паљења возила, ни набавке оружја.

- У возилу које је, како тврди тужилаштво коришћено у злочину, нађени су јакна и пешкир за који не знамо чији су. То указује на постојање неке друге особе - истакао је Петковић.

СУД ДА ОДЛУЧИ О КРИВИЦИ СТЈЕПАН Брацо Лазаревић, отац убијеног Мирослава, такође се обратио судског већу Окружног суда. - Суд треба да осуди оптужене ако су криви, а ако нису да их ослободи и пусти - кратко је рекао Лазаревић.

Он тврди да тужилаштво није понудило ниједан доказ који упућује да је Булатовић имао намеру да убије Лазаревића, као ни да се о томе договарао са првооптуженим Видовићем.

У кратком излагању оптужени Булатовић је рекао да му је жао што је Лазаревић убијен и поновио је да он с тим злочином нема никакве везе.

- Ничим нисам допринео његовој смрти. Већ три године сам заточеник оптужнице - истакао је Булатовић, наводећи да је био у добрим односима са убијеним.

Браниоци Саше Видовића у понедељак нису изводили своје завршне речи и то ће учинити на наредном рочишту.

Оптужницом Видовић и Булатовић се терете да су 16. октобра 2016. године убили Лазаревића док се "голфом 7" возио кроз Београдску улицу. Пресрели су га теренцем "БМВ икс 5", украденим у Мостару, и према њему испалили 24 хица из аутоматске пушке. Погођен је са пет метака, а кобан је био хитац у колено. Након злочина убице су побегле према Сарајеву где су запалиле БМВ и у њему аутоматску пушку са два оквира с мецима који су изгорели. Пешке су наставили да беже, али су их приметили грађани који су то дојавили полицији и обојица су ухапшена на основу описа.

Прочитајте још - Убицама Мирослава Лазаревића 39 година

Обојици се поново суди будући да је Врховни суд РС укинуо првостепену пресуду, којом је Видовић осуђен на 20, а Булатовић на 19 година затвора и поступак вратио бањалучком Окружном суду.