Без опреме чекају мигранте!

Д. ЦУРАЋ

03. 09. 2019. у 08:52

Без опреме чекају мигранте!

Састанак о мигрантској кризи / Фото Д. Цураћ

Састанак делегација Парламентарне скупштине БиХ и Граничне полиције у Требињу. У овој години у земљу ушло више од 13.500 азиланата, а спречен улазак 8.500

ДЕЛЕГАЦИЈА Парламентарне скупштине БиХ посетила је у Требињу Заједнички центар за полицијску сарадњу БиХ, Црне Горе и Србије, где се разговарало са представницима Граничне полиције (ГП) БиХ о управљању мигрантском кризом. Како је наведено након састанка, граничној полицији БиХ недостаје и људства и опремљености за ванредне ситуације попут мигранстке кризе.

Да је граница веома пропустљива, најбоље сведочи и податак да је у ЕУ на један километар границе и један полицајац, а у БиХ 33 километра границе покрива један полицајац.

- У овој години у БиХ је ушло преко 13.500 миграната, а спречен је улазак њих око 8.500, што је на нивоу прошлогодишњих бројки. Нисмо опремљени за ванредне околности попут мигрантске кризе. Потребан је већи број материјално-техничких ресурса и полицијских службеника - рекао је директор ГП БиХ Зоран Галић.

Прочитајте још - СВЕ УЧЕСТАЛИЈИ ИНЦИДЕНТИ: Мигранти не плаћају карте и вређају возаче

Оно што је посебно забрињавајуће јесте што сада следи појачан интензитет покушаја илегалних улазака миграната у БиХ.

- Имамо неке информције да је у Грчкој повећан прилив миграната, а оно што је проблем за целу Европу је ситуацију која је за сада под контролом у Турској. Тамо се налазе милиони избеглица и кључни проблем био би када би се ти мигранти пустили према Европи - додао је Галић.

Чланови делегације ПС БиХ кажу да им је јасно да ГП БиХ има велике проблеме, и да ће извршити већи притисак на Веће министара да се интензивније укључе у решавање мигрантске кризе.

- Свако даље одлагање хитне реакције, пре свега, од Савета министара, па и осталих одговорних само је још један од показатеља неодговорности. Ови људи у ГП раде у слабим капацитетима, али улажу надљудске напоре - рекао је Саша Магазиновић, посланик у ПБиХ.

Слично мисли и његов колега Лазар Продановић, који поред тога истиче и да је потребно што пре изменити Закон о азилу на нивоу БиХ.

Прочитајте још - СТОП У БиХ: Илегални мигранти код Билеће

- Савет министара у техничком мандату, али и будући Савет, морају отклонити проблеме који се тичу попуњавања радних места за јачање капацитета ГП. Треба решити проблем трговине људима, да правосудне институције раде у пуном капацитету, а не да избегавају процесуирање под наводним изговором како особе немају лична документа - нагласио је Продановић.

ЕВРОПА ИГНОРИШЕ БиХ

ПОСЛАНИК Шемсудин Мехмедовић сматра да поред проблема које има Гранична полиција ситуацију са мигрантском кризом додатно компликује и, како је рекао, игнорантски однос ЕУ према БиХ.

- Мигранти улазе у БиХ из Европске уније, али у исто време у тој ЕУ желе "челични зид према Хрватској" и да страни држављани остају у БиХ, која нема капацитета да их збрине - каже Мехмедовић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације