Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик требало би у среду, 4. септембра, у Београду да отвори традиционалну манифестацију "Дани Српске у Србији" чији је циљ да широј јавности Србије кроз културне и друге садржаје представи и приближи Републику Српску, најављено је на данашњој конференцији за новинаре у Београду.


Прочитајте још: Председник НСРС на састанку са амбасадором Русије: Коначно завршити формирање власти на нивоу БиХ


Млађен Цицовић, директор Представништва Републике Српске у Србији које је и организатор манифестације, истакао је да "Дани Српске у Србији" доприносе јачим и чвршћим везама Србије и Српске, те да ће са самог отварања кроз музичко-драмски програм "Похвала српској земљи, српском народу и српском језику" бити послата снажна порука српског јединства.


Прочитајте још: Премијер РС отворио нови погон фирме на Мајевици


"На прави начин ћемо одати признање нашим великанима који су дали свој допринос српском јединству, очувању српског језика, културе и традиције и подсјетити све наше сународнике да је у овом тренутку изузетно важно српско јединство, да је важно да чувамо нашу културу, традицију, наш језик, наше писмо, да чувамо свој национални идентитет јер је то гаранција нашег опстанка, рекао је Цицовић.

Писац сценарија и драмско-музичког програма за свечано отварање Милован Витезовић истакао је да је намера била да се кроз програм који прати ликове Кочића, Андрића, Ћопића, Караџића, Његоша покаже духовно јединство српске културе.

-Намера је била да покажемо ту светосавску нит, јер тамо докле је Свети Сава дотле је српска земља. То би било оно најосновније, посебно ове године када се обележава осам векова архиепископије и Светосавља, рекао је Витезовић.


Редитељ програма Драган Елчић рекао је да очекује да ће се Српска и ове године достојанствено и са љубављу представити у матици.

"Када култура говори све друго треба да утихне", поручио је Елчић.

Министар за европске интеграције и међународну сарадњу Републике Српске Златан Клокић навео је да ће се Српска током шест дана, колико манифестација "Дани Српске у Србији" траје, представити јавности Србије од Врања до Суботице.

-Циљ је да представимо наше привредне потенцијале, туристичку понуду Српске и све оно у чему Српска биљежи напредак, рекао је Клокић.

Он је прецизирао да ће се Српска представити у 21 граду и општини Србије са 24 програма и 30 извођења.

Према очекивању организатора, манифестацију "Дани Српске у Србији требало би да 10. септембра да затвори предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић, уз целовечерњи концерт Бањалучке филхармоније.