Тривић: Настава почела у свим школаma у Српској

Д. Л.

02. 09. 2019. у 17:41

Тривић: Настава почела у свим школаma у Српској

Наталија Тривић

Министар просвете и културе Републике Српске Наталија Тривић рекла је да су све школе у Републици Српској данас почеле са наставом, наводећи да је основне школе похађа око 89.000 ученика, а средње око 39.000
Министар просвете и културе Републике Српске Наталија Тривић рекла је да су све школе у Републици Српској данас почеле са наставом, наводећи да је основне школе похађа око 89.000 ученика, а средње око 39.000.

Она је нагласила да је летни распуст искориштен како би се завршили радови на реконструкцији и обнови школа у Српској, за шта су ове године владе Српске и Србије и кабинет председника Републике уложили око 9,2 милиона КМ.

Према њеним речима, током селекције за реконструкцију школских објеката, подједнако су у обзир узете све школе, како оне у градским срединама тако и оне у сеоским, јер је циљ да буду исти услови за све ђаке.

Тривићева је рекла да је ове године у прве разреде уписано за 400 мање ученика него прошле године, те да је због тога настава другачије организована, што је, како је рекла, веома важно у процесу образовања.

Она је додала да је законска обавеза Министарства просвете и културе да заштити ђаке, па и оне који живе у изразито неразвијеним срединама и да им буде омогућено похађање наставе, без обзира на број ђака у тој средини.

Поводом почетка нове школске године, Тривићева је данас посетила бањалучку Основну школу "Иван Горан Ковачић" и нагласила да је циљ њене посете да се на лицу места увери да је све спремно за почетак наставе.

Директор Основне школе "Иван Горан Ковачић" Драгиша Грмуша рекао је да у овој школи има 615 ученика од првог до деветог разреда.

Прочитајте још - Република Српска улази у реформу образовања „Нова школа за ново доба“ и очекује подршку Србије


"У овој школској години имамо за 10 одсто више уписаних првачића него прошле године, као и 14 ученика који долазе са другог уписног подручја, навео је Грмуша.

Он је нагласио да је у овој школи све спремно за почетак нове школске године, те пожелио ученицима и наставницима сретан почетак нове школске године.

Представник компаније "М:тел" Марко Лопичић рекао је да ова компанија са другим релевантним институцијама сваке године проводи кампању, чији је циљ да се подигне безбедност ђака у саобраћају.

"Данас нарочито треба да укажемо на то, јер су нам улице пуне ученика и како данас, тако и сваки дан треба да водимо рачуна о безбедности наших најмлађих, рекао је Лопичић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације