-Министар за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Српске Срђан Рајчевић рекао је данас да се разрађују и договарају детаљи споразума о сарадњи Србије и Републике Српске у области дигиталне трансформације друштва, који би требало да води ка што већој технолошкој и економској интеграцији Српске и Србије.

Рајчевић и министар просвјете и културе Републике Српске Наталија Тривић разговарали су у петак у Бањалуци са представницима Владе Србије о донацији 500 дигиталних учионица Републици Српској из Србије, која би требало да се реализује од наредне школске године.

Министар за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Српске рекао је новинарима да је на састанку било говора о дигиталној трансформацији образовног система, а у вези са донацијом 500 дигиталних учионица Владе Србије.

Он је нагласио да је било речи и о сарадњи у области развоја електронске управе као првог стадијума у дигиталној трансформацији и развоја друштва у Србији и Републици Српској, која је базирана на знању и иновацијама.

Прочитајте још - Дигитализација олакшава пословање

Рајчевић је подсетио да су две делегације, са председником Републике Српске Жељком Цвијановић и премијером Србије Аном Брнабић на челу, пре месец дана имале састанак у вези са овим активностима, након чега су ресорна министарства добила налоге да раде на изради споразума о сарадњи између Србије и Републике Српске у области дигиталне трансформације друштва.

-Разрађујемо и договарамо детаље тог споразума који би требало да у коначној верзији да води ка што већој технолошкој и економској интеграцији Републике Српске и Србије, који је базиран на дигиталним подацима. За то имамо правну основу која се састоји у Споразуму о специјалним и паралелним везама између Републике Српске и Србије, појаснио је Рајчевић.

Рајчевић је изразио захвалност предсједнику Србије Александру Вучићу и премијеру Ани Брнабић, који су исказали велику заинтересованост да на овај начин помогну Републици Српској.

Министар просвете и културе Републике Српске Наталија Тривић подсетила је да је у Републици Српској процес дигитализације почео 2012. године, када су све основне и један број средњих школа опремљене рачунарском опремом.

-Џаба нам сва опрема, ако немамо наставне планове и програме, дигиталне уџбенике, едукације наставног кадра који ће бити примењени кроз ту техничку опрему, како бисмо имали занимљиве часове и како бисмо децу упознали како да на нов начин савладавају нова градива јер су данас деца 21. вијека која од малена користе дигиталне технологије, истакла је Тривићева.

Прочитајте још - Дигитализација је услов за опстанак

Она је рекла да ће почетком нове школске године експериментално почети примена дигиталних уџбеника у Републици Српској.

Помоћник министра просвете, науке и технолошког развоја Србије Саша Стојановић рекао је да је у Србији у прошлој години у пилот фази имплементирано 2.000 дигиталних учионица, док је у овој години планирана имплементација нових 8.000 дигиталних учионица.

-Дигиталне учионице нису само опрема, оне подразумевају и одговарајуће техничке предуслове у просторијама, те садржаје и обуку за коришћење тих садржаја у настави, појаснио је Стојановић.

Директор Канцеларије за информационе технологије и електронску управу у Влади Србије Михаило Јовановић рекао је новинарима да Влада Србије две године интензивно ради на реформи јавне управе и просвете.

-Влада Србије је решила да покрене пројекат размене знања у сегменту електронске управе и дигиталне трансформације `Јавна управа Србија дигитализује` са Републиком Српском, истакао је Јовановић.

Када је реч о реформи образовања у Србији, Јовановић је навео да су информатика и рачунарство обавезан предмет у основним школама, те да је ове године уписано неколико пута више специјализованих ИТ оделења у средњим школама, док су на факултетима подигнуте квоте на ИТ смеровима.