Странци држе БиХ на апаратима

Е. В. Н.

30. 08. 2019. у 14:35

Странци држе БиХ на апаратима

Милорад Додик / Фото Танјуг

Српски члан председништва Милорад Додик о политичкој кризи у Босни и Херцеговини. Срби и Хрвати заробљени амбицијама Бошњака који руше Дејтонски споразум

ЧИЊЕНИЦА да се за било који унутрашњи договор тражи дозвола са стране, довела је БиХ у позицију да се одржава још само "на апаратима" међународног фактора. А ако БиХ зависи само од странаца, онда је јасно да јој нема спаса.

Ово је у петак поручио српски члан Председништва БиХ Милорад Додик, који не очекује да ће до 5. септембра бити именован кандидат за формирање Савета министара БиХ, управо због тога што у преговорима учествује више актера него што има потписа на споразуму за формирање власти.

Прочитајте још - Цвијановић и Вигемарк: Што пре формирати Савет министара

Додик је, за Срну, појаснио да ту не мисли само на домаће политичаре, већ и на оне који из сенке покушавају да управљају политичким процесима у БиХ, а не излазе на изборе.

- То је тако зато што су Срби и Хрвати заробљени у амбицијама Бошњака и онемогућени да учествују у раду заједничких институција, што гарантују Устав и закони у БиХ.

ВРАЋАЊЕ НАДЛЕЖНОСТИ ДОДИК је позвао бошњачке политичаре да се до 5. септембра пресаберу, или ће сазвати седницу Народне скупштине РС и изнети план да се Српској врате надлежности које су пренесене на БиХ. - Ниједна од надлежности, о којима сам говорио, нису у надлежности заједничких институција. Зато је смешно кад говоре да је то антидејтонски. Само у БиХ закон може бити изнад Устава.

Додик је указао на то да је годишњи национални програм за чланство у НАТО (АНП) бледи покушај замагљивања ствари:

- АНП није препрека да се формира Влада Федерације БиХ, па нема договора ни о том нивоу власти. Ту нема ни СНСД ни Додика, зашто се онда још нису договорили о формирању Владе ФБиХ.

На упозорења из ФБиХ да је из заједничких институција немогуће изаћи једнострано и тврдњама да су његови циљеви нереални, Додик каже да се ствари могу поставити обрнуто:

- Одбијањем да се Србима омогући право на политичко представљање, политички Бошњаци оличени у двојици чланова Председништва (Шефику Џаферовићу и Жељку Комшићу), једнострано напуштају Дејтонски мировни споразум и његов Анекс четири, којима је то право предвиђено.

Прочитајте још - Комшић не дрма Савет министара

Нагласио је да опструкција није спроведена само у Председништву, где је директно изабран.

- Ако се сви позивају на Устав, а позивају се, хајде да видимо шта је у њему најстарије. Да ли у Уставу негде пише НАТО, или још мање АНП, или се прописује како се формирају заједничке институције - упитао је Додик.

Зграда Председништва БиХ, Фото Д. Миловановић

Подсетио је да је историја пуна примера у којима један народ жели да напусти државу у којој губи своја основна политичка права. Зато сматра да је позивање Комшића, Џаферовића и Бакира Изетбеговића на Устав празна прича, јер су они ти који стоје на путу остваривању основних права Срба у БиХ.

- Шта је њихов циљ, то је питање - да нас политички разоружају и претворе у грађане, о чему наглас сања Комшић. То је немогућа мисија и то би морао да зна чак и са скромним политичким знањем које има - истакао је Додик, додајући да се тако нешто не би могло десити да су Хрвати заиста добили свог члана Председништва.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације