Договорено поскупљење струје за велике потрошаче у РС

Р.С.

уторак, 27. 08. 2019. у 16:18

Договорено поскупљење струје за велике потрошаче у РС
Великим потрошачима су били понуђени нови уговори који су предвиђали много већа поскупљења од 1. септембра, али данас је постигнут нови договор.
У Привредној комори Републике Српске данас је постигнут договор да ће цена струје за укупно 28 највећих потрошача у Републици Српској за мегават сат бити повећана са 31,3 на 35 евра. Таква цена, прецизирано је, неће се мењати у наредних 16 месеци.

На данашњем састанку у Привредној комори РС (ПКРС) у Бањалуци, разговарали су представници пословне заједнице у Српској са премијером РС Радованом Вишковићем и генералним директором Електропривреде РС (ЕРС) Лукоме Петровићем.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ -Већим платама задржати младе

Великим потрошачима су били понуђени нови уговори који су предвиђали много већа поскупљења од 1. септембра, али данас је постигнут нови договор. Према речима Борка Ђурића, председника привредне коморе РС, најважније је да су и једна и друга страна показале разумевање.

- Биће испоштовано што је речено, односно неће бити повећања цене у наредних 16 месеци, а убудуће ће се благовремено разговарати пре нове корекције цена – казао је Ђурић.

Премијер РС Радован Вишковић је истакао да му је жао што је дошло до неспоразума, уз обећање да се то више неће дешавати.

- Било је примедби на уговоре и договорено је да оне буду отклоњене. И сама ЕРС, која их је креирала, признала је да неке одредбе нису јасно креиране – рекао је Вишковић.

Он је истакао да ће се ићи на повећање цене за оне потрошаче који троше више од пет гигават сати, а цена се за највеће, као што је споменуто, повећава на 35 евра за мегават сат.

- Тек од 1. јануара 2021. године, могли би очекивати прву наредну промену цена – нагласио је Вишковић.

Он је подвукао предмет разговора није било повећање цене у домаћинствима, где цена струје остаје на досадашњем нивоу.

У Републици Српској има укупно 200 привредих субјеката који су подељени у неколико категорија, а којима ће бити кориговане цене. Прва су они који су у систему ЕРС, друга они који су изван система, а којима ће цене бити на бази тржишних, трећа су велетрговине и они ће имати нешто нижу цену, у четвртој су споменутих 28 великих привредних субјеката, док су у последњој грађани, јавне установе и предузећа код којих се неће ништа мењати.

Директор „Арцелор Митала“ Младен Јелача је казао да су их првобитни уговори „обесхрабрили“.

- Личили су нам на неки вид монополског положаја Електропривреде који нам намеће такве услове – додао је Јелача.

Истакао је да се неће потписивати никакви уговори који би даље дерогирали положај привредника, и изазвали последице на њихово пословање и конкурентност.

- Док не добијемо уговоре, нећемо ништа рећи да прихватамо. Надамо се да ћемо ово што је рекао премијер у наредним данима предочити у форму која ће бити обострано прихватљива – казао је Јелача.Пратите нас и путем иОС и андроид апликације