Њиве издашне и без пестицида

Б. Гргић

недеља, 25. 08. 2019. у 08:20

Њиве издашне и без пестицида

Александар Буловић

Аграрни инжењер из Градишке основао "органску републику". Књига Александра Буловића о здравој храни разграбљена

У ПРОИЗВОДЊУ без пестицида најпре није веровао, а сада је Александар Буловић, дипломирани инжењер пољопривреде из Градишке, постао један од највећих поборника узгајања здраве хране засноване на стручним и научним основама и старој, вишевековној традицији.

На пет хектара узгаја воће на принципима интегралне заштите. Има и башту у којој на органски начин сади и убире поврће, а осим тога пише стручне књиге управо из ове области. Прва Буловићева књига "Пољопривреда без пестицида - да, могуће је" разграбљена је, па се окренуо новом издању и писању још једног научног рада.

- Многи викендаши и они који имају баште и воћњаке око својих кућа питали су ме како да заштите биљке, али да их не третирају пестицидима. У почетку сам говорио да то није могуће и препоручивао сам конвенционалну заштиту - прича нам Буловић. - Онда сам се, ипак, као агроном, заинтересовао да утврдим постоји ли начин да се биљке узгајају како су то радили наши преци. И, схватио сам да може.

Буловић додаје да је за његово опредељење био најважнији моменат када је 2012. године добио прво дете и када је требало да му купи воће и поврће за справљање кашица.

- Тада сам схватио да већина произвођача користи прекомерне дозе пестицида и да не поштују каренцу - каже Буловић.

УДРУЖЕЊЕ - Окупљам истомишљенике, помажем људима којима треба добар стручни савет, али и учим од других. Треба много труда да се у свест и наше навике врати органски начин размишљања, производње и самог живота - каже Буловић.

Све што је написао, односно тврдио у књизи, наш саговорник је доказао у огледној производњи, на радном месту у Бањалуци и у башти у Градишци. Књига је плод дужег истраживања и читаоцима, пољопривредницима, па и ученицима и студентима, пружа изобиље конкретних информација.

Прочитајте још: Мост у Градишки граде већ од јесени!

Буловић је већ написао нову књигу о органској пољопривреди, у којој представља механизацију односно мултифункционалну машину за овај начин обраде земље. Књигу је радио заједно са стручњацима машинске струке из Осијека. Занимљиво је да ће његове књиге бити штампане и у издању за хрватско тржиште и преведене на енглески језик.


Овај млади агроном кренуо је корак даље и основао је Удружење "Органска република", која подржава управо природан, старински начин производње у пољопривреди. Осим тога ради и саветодавно, а у слободно време истражује како су наши преци и древни народи узгајали воће и поврће.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

Stanovnik Planete

25.08.2019. 08:49

Bravo majstore! Zeleo bih da kupim knjigu od gospodina,da procitam sta kaze mladi gospodin