Порези и доприноси на плате радника у Српској биће линеарно смањени када се Република Српска обрачуна са сивом зоном, односно када послодавци који пријављују раднике на минималац а разлику дају у коверти, то престану да раде и почну пријављивати раднике на пуне износе плата - каже, за "Новости", премијер РС Радован Вишковић.

У Српској су, наиме, све гласније поруке привредника да се мора кренути у обрачун са оним послодавцима који не поштују прописе, јер због таквих, онима који раде по закону практично су везане руке и за сам улазак у причу са Владом РС о смањењу пореза и доприноса на плату. Иначе, ови издаци износе укупно 64 одсто, што је велико оптерећење за многе послодавце.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Бошњаци "гурнули" БиХ у блокаду

- Влада РС мерама и законима помаже реалном сектору и послодавцима. Омогућили смо послодавцима који повећају плате својим запосленим да врате проценат од 30 до 70 одсто уплаћених пореза и доприноса. То је мера коју нема нико у регији - каже премијер Вишковић.

Он додаје да је збирна стопа на порезе и доприносе у РС на плату 64 одсто и како кажу и с правом привредници - превисока.

- Али Влада је са овим враћањем дела пореза и доприноса на повећање плата омогућила послодавцима да буду у позицији да креирају своју збирну стопу. Неко ко више повећа плату, његова збирна стопа ће бити мања. Неће бити 64 него 60 или 54 одсто. Према томе, нисмо хтели да кажемо да смањујемо линеарно порезе и доприносе, јер одговорно тврдим да у Српској има један број послодаваца који непоштено и нечасно раде. И због њих смо увели ову меру - појашњава Вишковић.

Он каже да поштени послодавци у разговору са њим истичу да је ова мера добра и да им је Влада помогла да повећају плате и задрже раднике, али траже помоћ да се реши нелојална конкуренција која ради мимо закона.

- Влада има основни циљ да када се повећа број уплатилаца пореза и доприноса, па порасте приход у буџету, донесе одлуку о линеарном смањењу пореза и доприноса за све. До тада, ово нећемо урадити. Ово је и став пословне заједнице. Прво обрачун са сивом зоном, па смањење пореза и доприноса - истиче Вишковић.

Драгутин Шкребић

Драгутин Шкребић, председник Уније удружења послодаваца Републике Српске, каже, за "Новости", да реално гледајући, смањење пореза и доприноса на плате може доћи само ако се притисну послодавци који не пријављују раднике или радници раде за минималац.

- Инспекције морају да раде свој посао. Није тајна да имамо у Српској послодавце које заобилазе инспекције. Имамо добре законе и они морају бити једнаки за све - каже Шкребић.


ПРЕДЛОГ

Зоран Павловић, економски аналитичар, каже, за "Новости", да је дефинитивно у Српској потребно да се смање доприноси на бар 50 одсто, као што је било пре десет година, када се привукао велики број фирми у Српску из Федерације БиХ.

- Суштина је да се обавезе по исплаћеним платама смање. Добили бисмо такав ефекат да послодавци исплаћују пуне плате, а не у ковертама. Добили бисмо и јефтинију радну снагу и привукли инвеститоре - истиче Павловић.