Из Агенције за истраге и заштиту (СИПА) БиХ данас је агенцији Срна речено да су предузели потребне мере на утврђивању свих релевантних чињеница у вези са претњама смрћу српском члану Председништва БиХ Милораду Додику, изреченим у коментарима на порталу БН телевизије и о предузетим мерама обавестила Тужилаштво БиХ.

Из Сипе подсјећају да су 30. јула примили информацију МУП-а Републике Српске о чланку објављеном на порталу БН телевизије и коментару са претећим садржајем који је упућен члану Председништва БиХ Милораду Додику од НН лица под псеудонимом "Романија", после чега су предузете потребне мере и радње на утврђивању свих релевантних чињеница о овој информацији.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - ПРЕТЊЕ ДОДИКУ НА ПОРТАЛУ БН: МУП РС предузео мере

"О свим предузетим мерама и радњама полицијских службеника у вези са овим, Сипа је 1. августа обавестила Тужилаштво БиХ", наводи се у одговору Сипе на питање Срне у којој је фази истрага о пријетњама смрћу које су 23. јула, посредством портала БН телевизије, упућене Додику.

Из Сипе додају да настављају активности на утврђивању свих релевантних чињеница у конкретном случају, али да, ради заштите предузетих и планираних мера и радњи, не могу открити више детаља.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ -  Додик: Срамни завет ћутања светских моћника о страдању Срба

МУП Републике Српске је одмах предузео мере након што су 23. јула на порталу БН телевизије објављени коментари у којима је Додику пријећено смрћу и о томе обавестио и Сипу, у чијој је директној надлежности овај случај.

На овом порталу испод једног текста постављен је пријетећи коментар који су администратори касније уклонили.

Међу њима је био и коментар аутора под псеудонимом "Романија" следећег садржаја: "Вукане капу ти скидам. Да ти Бог подари здравље и дуг живот. Мало је тако поштених људи. А Додика једино метак може скинути са чела Републике Српске и напаћеног народа. Молим Бога да се неко нађе и да га упуца да читав народ ослободи окова и ланаца. Нема друге, изгледа".

Тек након што су објављени текстови о упућеним пријетњама Додику, овај коментар је избрисан са портала БН телевизије, али је настављена истрага како би било утврђено ко је аутор коментара.

Срна наводи да се поводом претњи српском члану Председништва БиХ посредством портала БН телевизије није огласило ниједно удружење новинара у БиХ.

И док је Срна из Сипе данима чекала основне информације о истрази у вези са претњама Додику, агенција подсећа да је полиција Србије за само 24 часа открила Шапчанку која је преко "Твитера" претила председнику Србије Александру Вучићу и да јој је одређен једномесечни притвор.