Лејла Решић: Стижу матичари у сва породилишта

С. МИШЉЕНОВИЋ

понедељак, 19. 08. 2019. у 10:50

Лејла Решић: Стижу матичари у сва породилишта

Фото: Д. Поздеровић

Нови Закон о инспекцијама у РС, који је у припреми, допринеће да се коначно на локалу више не преклапају републичке и општинске инспекције, односно да код неког привредника ове две инспекције не долазе у истој седмици

НОВИ Закон о инспекцијама у РС, који је у припреми, допринеће да се коначно на локалу више не преклапају републичке и општинске инспекције, односно да код неког привредника ове две инспекције не долазе у истој седмици. Такође, уводи се и кривично дело за послодавце који не пријављују раднике, али и погодинсти за младе који први пут улазе у бизнис, наводи у интервју за "Новости" Лејла Решић, министр управе и локалне самоуправе РС.


* Како конкретно намеравате да помогнете младима који покрећу посао?

- Изабрали смо начин да младима у Српској максимално помогнемо када започињу први бизнис у РС или први пут региструју предузеће, а имају до пет пријављених радника. По закону, када им први пут инспектор дође у контролу направиће записнике шта су урадили погрешно, ако су урадили, и дужност ће му бити да појасни како све неправилности да отклоне. Неће бити одмах писања и наплате казне. Идеја је да на овај начин младима дамо ветар у леђа да започну свој бизнис, а да се не брину одмах да ће бити кажњени због неког пропуста. Кроз закон мењамо и свест грађана и послодаваца да инспектори нису они којих само кажњавају већ и да су ту да едукују и помажу.


* Докле се стигло са пројектом "Е-бебе"?

- Тај пројект се приводи крају. Оснавна идеја је да свако породилиште у РС има матичара и да родитељи већ по при изласку из болнице могу сву документацију о беби да оставе у породилишту и да је добију за који дан у месту где живе. Неће морати ићи накнадно да раде овај посао. Имамо у Српској 13 породилишта и сви су ушли у пројекат. Очекујемо да заживи до краја године. Наша обавеза је да обучимо људе који ће радити као матичари у болницима.


* Влада је упутила иницијативу о распуштању Скупштине општине Рудо Народној скупштини РС, јер је пропао опозив начелника. Зашто ово још није урађено у општини Теслић где је, такође, пропао опозив начелника?

- У Теслићу скупштина није усвојила извештај о опозиву начелника и због тога чекамо став републичке комисије. Закон је овде јасан и уколико не прође референдум то је један од елеманата за распуштање локалног парламента.


Прочитајте још: Лејла Решић: Увести е-матичаре у породилишта!


* Већ месецима траје прича око Фонда за реформу јавне управе у БиХ где се Српска оптужује за блокаду рада Фонда?


- То није тачно! Ми немамо проблем са реформом јавне управе. РС има и своје надлежности и своје процесе. Ми имамо програм који проводимо. У последњих десет година, откад сам ја на челу овог министарства, урадили смо много ствари. Први смо и једини у много чему. Рецимо, први смо урадили Закон о државним службеницима, Закон о платама државних службеника и свих буџетских корисника, радили смо реформу матичних књига која није рађена од 1948. године. Све смо то сами финансирали.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације