Додик: Комшић подрива систем на ком почива БиХ

С. М.

19. 08. 2019. у 08:40

Додик: Комшић подрива систем на ком почива БиХ

Жељко Комшић и Милорад Додик Фото Вести РС

Милорад Додик, српски члан председништва, о изјави о укидању коститутивности народа у БиХ. Он се ставља на чело колоне унитариста којима мора да се одужи за гласове које је добио

Босна и Херцеговина је састављена од два ентитета и три конститутивна народа а сви покушаји који оспоравају тај уставни принцип јесу антиуставни и антидејтонски, поручиио је српски члан Председништва БиХ Милорад Додик, коментаришући најаву хрватског члана Председништва БиХ Жељка Комшића да ће укидање начела конститутивности народа у БиХ бити једна од тема о којима ће разговарати са европским званичницима.


Додик је истакао да то није ништа друго већ отворено подривање система на којем почива БиХ.


- Скривајући се иза мишљења Европске комисије које је селективно и очито погрешно прочитао и протумачио, Комшић покушава да лансира своје политичке идеје, нападајући Устав на којем почива БиХ. Комшић се очигледно ставља на чело колоне унитариста којима мора вратити дугове за гласове којима су га и довели у Председништво - нагласио је Додик.


Према речима српског члана Председништва БиХ, занимљиво је и да ОХР ћути, иако је анексом 10 Дејтонског споразума и остављен у БиХ да надгледа спровођење споразума, подсетивши да је Устав БиХ саставни део тог споразума.


Додик је навео да ОХР, међутим, налази за сходно да се оглашава о питањима која уопште нису у његовој надлежности, понашајући се као изабрани политички актер у БиХ.


- Замислите да кажем да ћу се као српски члан Председништва у сусрету са европским званичницима залагати за независност Републике Српске, каква би хистерија настала и у Сарајеву и у међународном круговима. Сви би вриснули да је то антиуставно и антидејтоноски. Па зар залагање за укидање конститутивности такође није антиуставно и антидејтнски? Е, то је та међународна заједница и ОХР и то су политике двоструких стандарда које су БиХ и довеле до ћорсокака - рекао је Додик.


Прочитајте још: БиХ коначно добија власт!


Иначе, Жељко Комшић, председавајући Председништва БиХ и хрватски члан, изјавио је да евентуална промена изборног законодавства, по препоруци Европске комисије, може ићи само у правцу јачања грађанског, а никако етничко-конститутивног принципа.


"ГРАЂАНСКИ КОНЦЕПТ"

Учинићу све да се препоруке из мишљења Европске комисије у БиХ спроводе што брже. Неће протећи ниједан мој сусрет са званичницима ЕУ и њеним представницима у БиХ, а да се нећу залагати за убрзање тога процеса, који неминовно мора довести до одбацивања конститутивности и увођења једнакоправности и једнаке вредности гласа свих грађана. Уверен сам да ће и ЕУ коначно децидира да се у БиХ заложи за грађански концепт науштрб етничко-конститутивног - рекао је Комшић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

Анти Антифа

19.08.2019. 09:11

Грађанска држава је реликт 90 тих. Концепт англоциониста за урушавање и окупацију националних држава