У СПОМЕН-МАУЗОЛЕЈУ СРБИМА СТРАДАЛИМ ОД УСТАША: Ћутање о жртвама је још један злочин!

Владимир МИТРИЋ

недеља, 18. 08. 2019. у 07:25

У СПОМЕН-МАУЗОЛЕЈУ СРБИМА СТРАДАЛИМ ОД УСТАША: Ћутање о жртвама је још један злочин!

Спомен-маузолеј у Старом Броду, на Дрини, код Вишеграда / Фото В. Митрић

На Дрини, код Вишеграда, никао маузолеј који чека освећење. Добротвори Спасоје Албијанић и Миодраг Давидовић Дака подигли белег

СПОМЕН-маузолеј, на Старом Броду, на Дрини, код Вишеграда, посвећен српским жртвама од усташких злочиначких руку у пролеће 1942. године, који су подигли добротвори Спасоје Албијанић и Миодраг Давидовић Дака, још само чека освећење, које би требало да предводи патријарх српски Иринеј, као и велику државну церемонију.

Изградња и уређење спомен-маузолеја су окончани на време. Академик САНУ Матија Бећковић је живо пратио изградњу тог белега на Дрини и каже да га радује што је посао приведен крају и што ће "на многаја лета да сведочи о страдњу недужних српских, цивилних жртава, од усташке руке, чијем су се дивљашту чудили и нацисти, који су били у близини".

БЕЋКОВИЋЕВЕ беседе, минулих година, о невиђеној драми у пролеће 1942. године, када је из Сарајева кренуло 10.000 усташа с намером да протерају и побију српско становништво које је избегло са подручја Сарајева, Пала, Олова, Кладња, Сокоца, Хан Пијеска, Рогатице и Вишеграда, по казивању Спасоја Албијанића, определиле су њега и његовог пријатеља Даку Давидовића да жртвама у част и спомен подигну ово велико уздарје крај саме воде.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - ИЗРАЕЛСКИ ИСТОРИЧАР: Усташе су уживале да окрваве руке

- Долазили смо, сваке године на Младенце, на годишњицу стравичног злочина према нашем народу, као и академик Бећковић, да се поклонимо сенима недужних жртава, међу којима је било највише деце, жена, стараца - прича Спасоје Албијанић. - Радове смо започели у јесен прошле године, добро су напредовали и пред нама је светковина, чији је покровитељ Влада Републике Српске.

ЗА ову голготу врло би била примерена молитва коју је написао најчувенији Херцеговац Јован Дучић, која гласи:

"Помилуј, Свемоћни, невине што гину, Теби су пружили њине чисте руке; За твоју су они пали величину, на твој знак принели све сузе и муке."

Академик Бећковић, добротвор Албијанић и Драго Мирковић


АКАДЕМИК Бећковић је похвалио ово доброчинство Албијанића и Давидовића, "како би недужни страдалници и мученици добили достојан белег од рода свога, уз тужну констатацију да се о овоме ћутале све до пре 11 година, када је вишеградски свештеник Драган Вукотић одлучио да први пут служи помен жртвама".

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - ТАЈНИ НЕМАЧКИ ДОСИЈЕ: И нацисти се згражавали над усташким зверствима


- Сва част Албијанићу и Давидовићу, дивним чедима Старе Херцеговине, који знају добро да је сваки злочин велики, а још је већи онда кад се прикрива, што су минулих деценија чиниле власти у БиХ, нажалост, не само комунистичке, које су за ово зло знале али су га ставили на списак забрањених тема - каже академик СКАНУ Драгољуб Драго Мирковић, који је био на сусрету добротвора и академика Бећковића.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (12)

Драган КНН

18.08.2019. 08:52

Туго наша велика , голема , преголема !!!

Рајко Бабић

18.08.2019. 09:12

Потребно је да буду натписи и подаци и на енглеском језику, да они који не знају српски језик и ћирилицу да могу да се упознају са догађајем и страдањима нашег народа.

DragaNS

18.08.2019. 11:10

Nas najvise pobili i proterali a ti koji su to ucinili nas danas nazivaju genocidnom narodom, apsurd apsurda!

piksi

18.08.2019. 14:51

toliko o talijanima koji su kao bolji od švaba,a europa primila u zagrljaj ustaške koljače,po planu vatikanskog satane-upamet se srbistanci,da nema Putina sve bi nas zatrli

Stani malo...

18.08.2019. 23:16

A zasto se šuti o grobnicama nevinih imuči ubijenih bošnjaka 90tih u bosni? Hočete nešto, glumite nekoga a obraza ni milimetra!

Miloš

19.08.2019. 09:58

@Stani malo... - Isto zato što se ćuti o Srbima iz Sarajeva, Tuzle, Mostsra, Vareša i drugih gradova koje su pobili Bošnjaci 92 i 93

Maj ajde bre, ne s...

03.09.2019. 06:56

@Stani malo... - U BIH i RS 90tih godina nisu samo bosnjaka bili zrtve nego i Srbi i Hrvati. A da to se razlikuje prema zrtve Srba, Jevreje i Roma od NDH Ustase za vreme drugi svetski rat malo sutra. Da nisu Ustase pobili preko million Srba tada nebi ni bilo rat u 90ihA ti Bosnjak (pre 90ih si kao ostali u Bosni bio Bosanac a sad Bosnjak) malo se napameti i pomisli dali si porturcin?

Deda Panta

19.08.2019. 01:13

A gde je sada Veliki Štrumf da ovo otvori? Nije mu to popularno u višegodišnjoj kampanji?

Nikola IS

19.08.2019. 07:14

Moj otac je kao desetogodišnji dječak preživio ovaj pokolj. Više desetina hiljada preostale nejači od potpunog uništenja spasili su Nijemci, na intervenciju Milana Nedića. Hrvat Brioz je posle rata zabranio svaki pomen ovog događaja u nastojanju da se on, kao i svi ostali zločini NDH zauvijek zaborave.

Disaster

03.09.2019. 08:55

Dobro zapamtiti braćo, i prvom prilikom žestoko vratiti svaku kap krvi...samo tako može posle dugo vladati mir na ovim prostorima...