Стиже пет нових звона у Дервенту

Н. ЂУРИЋ

субота, 17. 08. 2019. у 06:46

Стиже пет нових звона у Дервенту

Фото Н. Ђурић

Од краја августа са звоника Саборног храма Успења Пресвете Богородице у Дервенти оглашаваће се пет нових звона изливених у словеначком Жалецу. Освештаће их митрополит Порфирије последњег дана у месецу

ИЗЛИВЕНО је у словеначком Жалецу свих пет нових звона која ће од краја августа са звоника Саборног храма Успења Пресвете Богородице у Дервенти, једног од највећих у Српској и БиХ, громко одзвањати према Посавини, Озрену и Крајини, позивајући верујући народ на молитву.

Звона ће, уз литургију и народно весеље, 31. августа освештати митрополит загребачко-љубљански Порфирије, уз саслужење великог броја архијереја Српске православне цркве.

Дервентски свештеник Радојица Ћетковић истиче да је свих пет звона, укупно тешких 2,2 тоне, купљено у "Омку", словеначкој фирми познатој по квалитетној производњи црквених звона.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ. Градишка на посебан начин одаје почаст Диани Будисављевић

- Пет звона, централни механизам за сатове, електрификација звона и челична конструкција са дрвеном подлогом коштају 160.000 марака. Општина Дервента издвојила је 40.000 КМ, тринаест будућих кумова обезбедило је укупно 65.000 марака, док је остатак прикупљен од прилога верника - прецизирао је Ћетковић, уз позив грађанима да својим учешћем увеличају славље у граду на Укрини.

На узвишењу у готово самом центру града, Саборни храм Успења Пресвете Богородице подигнут је као спомен-црква у славу жртава отаџбинских ратова у Дервенти.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације