Источно Сарајево: Повезује се мала са великом сценом

С. М.

15. 08. 2019. у 06:31

Источно Сарајево: Повезује се мала са великом сценом

Љубитељи позоришта ускоро добијају нову сцену

Пуном паром изводе се планирани радови на новом модерном позоришту у Источном Сарајеву. За другу фазу радова, Влада РС обезбедила два милиона КМ. Поглед на трг "Србија"

ИСТОЧНО Сарајево би до јесени наредне године требало да добије мултифункционално, савремено опремљено градско позориште, јер се радови на изградњи овог објекта површине 2.500 квадрата одвијају планираном динамиком.

Директор Културног центра Источно Ново Сарајево Младен Јанковић каже да је комплетан објекат недавно укровљен, тако да су сада у току опсежни унутрашњи радови, као и постављање звучне изолације.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:
Угљевик спрема споменик краљу Александру Карађорђевићу Ујединитељу

Јанковић је рекао да је у склопу друге фазе радова, за коју је Влада Републике Српске обезбедила два милиона КМ, изграђен тракт публике који садржи улазни ветробран, те велики фоаје испред улаза на велику сцену, у склопу којег је лоцирана билетарница, гардероба и тоалети за публику.

- У задњем делу велике сцене, пројектованог капацитета 270 седећих места, изграђене су просторије технике и режије које ће бити опремљене према најсавременијим стандардима, а изнад је направљен балкон са свечаном ложом - навео је Јанковић.

Јанковић је додао да је због релативно уске пропорције велике сцене и минималне ширине бочних пролаза, кроз средину сале направљен пролаз који је повезан са два бочна улаза који ће знатно олакшати кретање публике, док ће ширина редова и седишта задовољавати све савремене стандарде.

Према његовим речима, у приземљу у непосредној близини позорнице груписане су просторије уметничког техничког ансамбла.

- На спрату су смештене и гардеробе, магацински простор без прозора за потребе чувања сценографске и костимске опреме, као и једна велика мултифункционална сала - навео је Јанковић.

Као посебну атракцију, Јанковић истиче кафе-ресторан који ће се налазити на спрату са панорамским погледом на трг "Србија" и спортску дворану, чија је изградња у току.

Он је подсетио да је због тренутних радова на повезивању велике сцене са постојећом малом, Културни центар смањио своје активности, те да се нада да ће ускоро моћи да наставе са нормалним радом и планираним програмским активностима.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:
По узору на велике фестивале пива и Бањалука ће имати "Октоберфест"

ИЗМЕШТАЊЕ

ЈАНКОВИЋ је додао и да су због изградње позоришта и канцеларије администрације измештене на нову локацију у Карађорђевој улици, док је архива измештена у недовршени објекат уметничке галерије. Јанковић је нагласио да би за предстојећу трећу фазу изградње позоришта, која подразумева унутрашње опремање објекта и набавку технике, новац ускоро требало да буде обезбеђен.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације