Угљевик спрема споменик краљу Александру Карађорђевићу Ујединитељу

В. Митрић

среда, 14. 08. 2019. у 14:23

Угљевик спрема споменик краљу Александру Карађорђевићу Ујединитељу

Фото: В. Митрић

Подршку за подизање споменика краљу Александру дало је и Научно веће Српске краљевске академије научника и уметника у Србији
Општина Угљевик ће, са народом овог дела Републике Српске, подићи споменик краљу Александру Карађорђевићу Ујединитељу, који је то давно заслужио, рекао нам је начелник општине Угљевик Василије Перић.

Саговорник подсећа да су овдашњи прваци и становници, том српском и југословенском владару, у овом граду, открили знамење, 1936. године, две године после трагичне смрти у Марсељу.

Мудри су, каже Перић, били људи који су подигли споменик краљу, који је, "што је јако важно био ујединитељ, који је остварио снове нашег народа са леве обале Дрине и Саве, али и других правдољубих и родољубивих становника тадашње БиХ, којима је било преко главе туђинске власти“.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ -Талић: Иницијатива да Сутурлија буде парк природе биће прослеђена Влади РС

- Споменик краљу Александру откривен је, уз до тада, невиђено славље и поштовање према том владару, уз присуство „река народа“, не само из овог краја, па је то, заиста, био догађај за памћење и то за сва времена - каже Предраг Вујевић, директор Центра за културу "Филип Вишњић" у Угљевику - Споменик је преживо само пет година, јер чим су стигле власти такозване Независне државе Хрватске, уклоњен је, а потом уништен. Иначе, споменик се налазио крај тадашњег здања рударске управе, чија је реплика данашња зграда наше установе у „срцу“ Угљевика.

Начелник Перић каже да се, управо, ради на идејном решењу, избору уметника, али и на одређивању локације за спомен знамење, „које ће сигурно бити на простору између зграде локалне власти и прелепог здања Центра за културу у овом граду, који је, по многим параметрима, укључујући и просечним платама од 1200 КМ, у самом врху, не само у РС и БиХ.

Угљевик, са откривања споменика краљу Александру 1936 / Фото архива Центар за културу Филип Висњић- Знамо каква су, данас, времена али смо свесни, као потомци чувеног Филипа Вишњића, да нико не може од уједињења да спречи наш духовни српски простор ма где живели и да то зависи од нас – каже Перић - Краљ Александар уједињењем није никога "саплитао", већ је то био само већи ниво ослобођења по ком се његов славни отац, краљ Петар, зове Ослободиоцем.

Василије Перић, начелник општине Угљевик


Подршку за подизање споменика краљу Александру дало је и Научно веће Српске краљевске академије научника и уметника у Србији, чији председник академик професор др Мирко Керкез, иначе заменик генералног директора Клиничког цетра Србије, каже да је „то сјајан пример како паметни људи схватају и разумеју свако време, па и ово, у најбољој намери да се још више осветли име онога који је, из дубине душе, и сасвим искрено, изграо на уједињењу, која је за његово време и те како ваљано функционисало, а онда је све, по обичају, злоупотребљено, највише на штету нашег рода“.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)

Србин

15.08.2019. 22:51

А,зашто њему, па од његовог уједињења је све и почело.