Дигитална „Соба сећања на Петра Кочића“ отвара 54. збор

Д. Лалић

13. 08. 2019. у 21:41

Дигитална „Соба сећања на Петра Кочића“ отвара 54. збор
Изложба уприличена у "Соби сјећања на Петра Кочића", како истичу у Библиотеци, прати Кочићев животни пут, с посебним освртом на његов книжевни и политички рад, саопштено је из Градске управе

ИНОВАТИВНИМ пројектом под називом "Соба сећања на Петра Кочића", у понедељак, 19. августа, у Народној и универзитетској библиотеци Републике Српске у Бањалуци званично ће почети овогодишњи 54. Кочићев збор.


Прочитајте још: Бањалучани показали успешан пример домаће производње у градској башти


Изложба уприличена у "Соби сјећања на Петра Кочића", како истичу у Библиотеци, прати Кочићев животни пут, с посебним освртом на његов книжевни и политички рад, саопштено је из Градске управе.

"Интерактиван приступ садржајима, који су приказани у различитим форматима, од фотографије и документа, преко аудио и видео-записа, до холограма и виртуелне реалности, прилагођен је посетиоцима свих узраста", нагласили су из Народне и универзитетске библиотеке Српске.


Прочитајте још: Казне за "глумце" из "Петра Кочића"


Говорећи о значају овог пројекта, навели су да ће "Соба сећања на Петра Кочића" допринети популаризацији и бољем разумевању живота и дела Кочића путем интегралног приказа јавног и политичког деловања, книжевног стваралаштва и приватног живота уз мноштво релевантне грађе, као и његовању традиције, језика и писма, те културе читања.

Увођењем најсавременијих технологија у сталној изложби поставља високе стандарде у Републици Српској и БиХ у овој области, навели су из библиотеке.

"Уз то, омогућиће едукацију ученика основних школа у различитим областима, книжевности, језику и писму, историји, савременој технологији кроз радионице", рекли су из Народне и универзитетске библиотеке Српске.

Они су додали да је овај пројекат и својеврсна допуна културно-туристичке понуде града Бањалуке, нарочито у контексту развоја туристичких капацитета и апликације за Европску престоницу културе 2024. године.

Из Градске управе истичу да овогодишња манифестација посвећена народном трибуну Петру Кочићу, доноси бројне садржаје који ће бити одржани од понедељка, 19. августа, до 25. августа на три локације - у Бањалуци, Стричићима и Београду.

Свечана академија ће бити одржана 24. августа чији ће концепт бити нешто другачији у односу на протекле.

После званичног дела, који обухвата и свечано уручивање овогодишње Кочићеве награде, биће одржан получасовни концерт Оливера Његе уз клавирску пратњу Невене Живковић.

И ове године борбе бикова, које традиционално привлаче велики број посетилаца, моћи ће да се гледају у два наврата, пошто је предвиђено да буду приређене у суботу и недељу, 24. и 25. августа на зборишту у Стричићима.Пратите нас и путем иОС и андроид апликације