САСТАНАК У МИНИСТАРСТВУ РС: Апел да се одустане од блокада на Рачи

Р. С.

уторак, 13. 08. 2019. у 15:49

САСТАНАК У МИНИСТАРСТВУ РС: Апел да се одустане од блокада на Рачи
Министар саобраћаја и веза Републике Српске Неђо Трнинић апеловао је на превознике и шпедитере да одустану од блокада царинских терминала и граничних прелаза
МИНИСТАР саобраћаја и веза Републике Српске Неђо Трнинић апеловао је на превознике и шпедитере да одустану од блокада царинских терминала и граничних прелаза, уз оцену да тиме наносе штету како властитом пословању, тако и привреди Републике Српске.

Министар Трнинић се данас састао у Бањалуци са представницима Удружења за унутрашњи и међународни транспорт РС и представницима шпедитера, поводом обустава рада и блокада граничног прелаза Рача, те намера Управе за индиректно опорезивање БиХ (УИО) да измести царинску испоставу са ове локације.

Он је нагласио да има пуно разумевање за проблеме с којима се превозници сусрећу последњих дана, али је и апеловао да се престане са блокадама.

Превозници из РС су у неколико наврата блокирали Рачу, незадовољни условима на том царинском терминалу, тврдећи да немају мокре човорове, питку воду, те да УИО БИХ ништа не улаже у његово одржавање, а посебно су изреволтирани најавом да ће се овај прелаз преместити на другу локацију, удаљену од постојеће око 20 километара.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Најављене нове блокаде терминала: Превозници из РС упозоравају да је на Рачи горе него на депонији

Представници превозника и шпедитери упознали су данас и министра Трнинића са проблемима с којима се сусрећу.

-Закључено је да је предметна проблематика у искључивој надлежности УИО и других институција на нивоу БиХ. Министарство саобраћаја и веза Републике Српске претходно је у два наврата упутило допис Управи за индиректно опорезивање, с циљем одржавања састанка са свим укљученим субјектима како би се наведени проблем покушао превазићи – саопштено је данас након састанка у Влади РС.

Такође, надлежно министарство Републике Српске је кроз досадашње активности идентификовало задржавања на граничним прелазима и царинским терминалима као један од кључних проблема који отежавају пословање превозника и привреде. Сматрају да ће модернизација инфраструктуре и изградња мреже аутопутева у Српској остварити свој пуни смисао тек када дође до решавања проблема уских грла на граничним прелазима и царинским терминалима.
Пратите нас и путем иОС и андроид апликације