Ко не пријави радника иде три године у затвор

С. Мишљеновић

13. 08. 2019. у 08:43

Ко не пријави радника иде три године у затвор

Фото Д. Поздеровић

Влада Српске изменама закона о управној инспекцији креће у борбу против сиве економије. Шкребић: У РС, нажалост, има повлашћених послодаваца код којих не долазе инспекције

Од наредног месеца Влада РС почиње припреме Закона о управној инспекцији, према којем ће непријављивање радника бити кривично дело! Тако ће, убудуће, осим новчане казне послодавцу код којег се пронађе радник на црно, уследити и кривична пријава. Према сазнањима "Новости", казна за ово кривично дело могла би бити и око три године затвора!

Прочитајте још: Сива економија разједа превоз

Нове мере кажњавања посебно ће да забрину послодавце у областима угоститељства, трговине, експлоатације и прераде дрвета, грађевинарства, као и услужним делатностима. Јер, како кажу за наш лист у Републичкој инспекцији рада, управо то су гране у којима најчешће бивају откривани радници ангажовани на црно.

Како, за "Новости", наводе у Републичкој инспекцији рада, посебна пажња током контрола и рада свих надлежних инспектора усмерена је на сузбијање непријављеног рада.

Прочитајте још: НАГРАДНА ИГРА У ЦИЉУ СУЗБИЈАЊА СИВЕ ЕКОНОМИЈЕ: Фонд од 800.000 КМ и станови на поклон

- У извештајном периоду за шест месеци ове године, по основу уговора о раду контролисан је 6.181 радник затечен на раду код послодавца, од чега 138 радника или два одсто није имало закључен уговор о раду и нису били пријављени на обавезне видове осигурања. У истом извештајном периоду, за шест месеци 2018. године инспектори су по основу уговора о раду контролисали 7.481 радника, од чега 225 радника или три одсто није имало закључен уговор о раду и нису били пријављени на обавезне видове осигурања, појаснили су у Инспекторату.

ПРОПУСТИ Најчешће утврђене неправилности током контрола односиле су се на обрачун и рокове исплате плата и накнада плата, закључивање и примену уговора о раду, распоред радног времена и вођење евиденције о дневној присутности радника на раду, спровођење послова заштите на раду и друго, наводе за "Новости" у Републичкој инспекцији рада.

Из Уније послодаваца РС кажу за "Новости" да су увек за борбу против сиве економије, али и примену постојећих закона који регулишу област запошљавања и контроле.

- Ми послодавци знамо да у Српској има повлашћених и оних код којих никада инспекција не долази. Уколико би закон био једнак за све и да нема повлашћених послодаваца, лако бисмо се решили сиве економије и непријављених радника - каже за "Новости" Драгутин Шкребић, председник Уније послодаваца РС.

На најаву да ће послодавци који буду имали раднике на црно добити и кривичне пријаве, он каже да није против оваквог решења, али само ако то буде значило за све послодавце у Српској.

- Не бих желео да се сада контрола сведе на поштене и нормалне послодавце, а да они који држе раднике на црно и даље буду повлашћени. Онда овакво законско решење нема смисла - каже Шкребић.

Према његовим речима, уместо увођења кривичног дела, Влада РС је требало да покуша да смањењем пореза и намета послодавцима олакша рад на терену, па би се вероватно и рад на црно смањио.

Обрад Белензада, бивши председник Конфедерације синдиката РС, каже за "Новости" да се "сива" економија у Српској и рад на црно лако могу решити ако институције то желе.

- Мора се само поштовати и примењивати закон. Увођење кривичног дела за рад на црно је више психолошка репресија према послодавцима. Они који дају новац у коверте и не пријављују раднике, то ће и даље наставити да раде. Ако се жели сузбити рад на црно, потребна је боља контрола и примена постојећих закона - истиче Белензада.

Иначе, када се говори о контролама на терену, Републичка инспекција рада je у првом полугодишту ове године спровела 2.543 контроле, од чега су 823 контроле са утврђеним неправилностима. Послодавцима је изречено 635 управних мера којима је наложено отклањање пропуста у раду, док су због почињених прекршаја издата 222 прекршајна налога у вредности од 437.900 КМ, а надлежним судовима је поднето 60 прекршајних пријава.

КАЗНЕ

Законом о раду у Републици Српској прописано је да уколико послодавац прими на рад радника, а да претходно није закључио уговор о раду са њим и није га пријавио на обавезне видове осигурања, казна износи од 5.000 до 20.000 КМ, док за одговорно лице код послодавца износи од 500 КМ до 2.000 КМ. За овај прекршај за послодавца као физичко лице прописана је казна од 2.000 КМ до 7.000 КМ.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)