Бијељина: Изложба меда, воска, полена...

Б. МИЛОШЕВИЋ

12. 08. 2019. у 12:55

Бијељина: Изложба меда, воска, полена...

Понуда пчелињих производа

И ове године на бијељинском главном тргу окупили се бројни пчелари из региона. Производе понудили произвођачи из Србије, Семберије, Посавине, Озрена, Брчког

ТРАДИЦИОНАЛНА изложба меда и пчелињих производа, и ове године је на бијељинском главном тргу окупила бројне пчеларе и произвођаче меда из Србије, Семберије, подмајевичког краја, Посавине, Озрена и Брчког.

Породица Јанковић из Модриче, Рада и Мирко, има пчелињак са 200 пчелињих друштава, и у овом послу, који су наследили од родитеља, дуже су од 30 година.

- Имамо шесторо деце и они нам увелико помажу, уче од нас, и надам се да ће пчеларством да се баве, макар из хобија - каже Рада. - На нашем штанду, поред меда, воска и полена, изложени су и здрави чајеви, биљне капи и тинктуре, креме и мелеми на бази пчелињих производа, као и вино од дивљих купина.

Најстарија пчеларска породица у Србији, породица Војислава Лацковића из Клења код Шапца, бави се пчеларством дуже од 100 година.

- Од времена када је Драгић Лацковић, наш отац, 1934. године од краља Александра добио диплому за квалитетан мед, све се променило, само је квалитет нашег меда остао исти, најбољи - поносно прича Даница Лацковић.

Из Петрова на Озрену, на изложбу меда, као и претходних година, стигли су Зорица и Небојша Андрић, власници 300 пчелињих друштава.

Прочитајте још: САЈАМ МЕДА У МОДРИЧИ: Никад лошија година, 5 килограма меда по кошници

- Ово је најлошија година од када се бавим пчеларством - каже Небојша и подсећа да у току пчеларске сезоне ниједан период није ишао наруку пчелама и пчеларима. Падала је киша за време цветања багрема, а високе температуре поквариле су медоношење липе - истиче Небојша.

Истовремено, док су пчелари размењивали искуства, на платоу Центра за културу отворена је изложба народних рукотворина, на којој су своје производе ручне израде изложиле вредне жене из Београда, Бијељине, Лопара, Угљевика и других места из региона.


Борка Влачић из Лопара на изложби се представила са тканим одевним предметима и народним ношњама, које је изаткала на разбоју.

- Вратила сам ткање у живот, и то ми је највеће задовољство - каже Борка и додаје да влада огромно интересовање за народне ношње, а путем дијаспоре њени радови су отишли у многе градове широм Европе.


Јелена Симић из Н. Београда изложила је ручно цеђене сокове и ликере од ароније, еликсире од сувих шљива, све са властитих плантажа, које су засађене на обронцима планине Цер.

МЕЛЕМИ И КРЕМЕ

ПОСЕТИОЦИ изложбе могли су да се упознају и са природним кремама и мелемима Миње Пантић, који су познати у лечењу кожних болести.

- За мелеме користимо пчелиње производе из наших кошница, а лековите траве, кантарион, невен и друге биљке, искључиво беремо ми лично - каже Миња.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације