Српској и БиХ прети енергетски колапс

С. МИШЉЕНОВИЋ

понедељак, 12. 08. 2019. у 08:35

Српској и БиХ прети енергетски колапс

Фото Д. Позддеровић

Председник владе РС о негативним последицама блокаде рада "Електропреноса БиХ". Због свађе Хрвата и Бошњака око директорског места, предузеће у блокади већ 19 месеци

ПРЕДУЗЕЋЕ "Електропренос БиХ" је рак-рана Босне и Херцеговине. И оно је дугорочно проблем, јер када касните у инвестицијама пошто сте у блокади 19 месеци, ви не улажете ниједну марку у развој, а то значи да је наш електроенергетски сектор, пре свега преносна мрежа, угрожен до те мере да нама прети да у 21. веку останемо без електричне енергије - каже, за "Новости", Радован Вишковић, председник Владе РС.

Он додаје да је "Електропренос БиХ" у блокади јер се хрватски и бошњачки политичари не могу већ готово две године договорити око места директора, а зато време новац те институције, око 170 милиона марака, лежи на рачунима банака, пре свега у Федерацији БиХ, и пропада, јер се не улаже у инвестиције.

Он каже да од поменутог новца Републици Српској припада 41 одсто за инвестиције, и то није мали новац за улагање у електроенергетски сектор.

- То су инвестиције које се неће моћи премостити брзо. Сигуран сам да ће ових 19 месеци блокаде донети, нажалост, непоправљиве ефекте у наредном периоду. Председник сам и Скупштине "Електроптреноса БиХ", сагледао сам целу слику, и мислим да је ово ситуација која није нормална - истиче Вишковић.

Он даље каже да има осећај како га јавност не разуме добро када говори о проблему блокаде "Електропреноса БиХ" и негативним последицама које прете и Српској и целој БиХ.

- Јавност мисли да премијер прича само о милионима "Електропреноса БиХ" и да хоће тај новац у буџет Српске. Не, то није тачно! Тај новац нити долази у буџет, нити може доћи у буџет, нити је планиран за буџет. Ово је новац за инвестиције и за јачање електропреносне мреже, како у Српској, тако и целој БиХ - појашњава Вишковић.

Он истиче и да Српска већ трпи велику штету, јер се средства "Електропреноса БиХ" не усмеравају на обнову електромреже, и наводи примере Вишеграда и Бањалуке.

- Тренутно у нашој чворној станици у Вишеграду имамо проблем, јер је један генератор прегорео пре месец дана. То је генератор 400/110, који треба да се набави средствима "Електропреноса БиХ". Али то сада није могуће због блокаде. И сада се сва произведена електрична енергија на Хидроцентрали Вишеград шаље Сарајеву, да би се претворила у 110 вати и вратила у Вишеград да буде распоређена у дистибутивну мрежу. Отприлике географски посматрано, Вишеград - Сарајево је 250 километара у једном смеру - каже Вишковић.

Прочитајте још: Радован Вишковић: У Српску враћамо представништва фирми из Србије

Када је у питању стање у Бањалуци, премијер каже да је ту проблем настао око две трафостанице које снабдевају цели град струјом.

- Оне су старе неколико деценија, и не дај боже да се деси квар, јер онда Бањалука остаје без струје. Пред саму блокаду "Електропреноса БиХ", у пословној зони Инцела је био изабран извођач и инвестиција од 11 милиона КМ, да се за Бањалуку гради трећа трафостаница, која би омогућила граду да има уредно снабдевање струјом, али и тај посао је пропао због блокаде - истиче Вишковић.

Радован Вишковић


Он истиче да ће се дугорочно ових 19 месеци блокаде инвестиција у неком наредном периоду одразити веома негативно, не само на Бањалуку, РС, него и на целу БиХ, и на све грађане који живе у БиХ.

ПРЕКИД У МОСТАРУ

ПРЕМИЈЕР Вишковић каже да је пре неколико месеци у Мостару прегорела трафо- станица, али им је позајмљена резервна из Требиња, како Мостар не би био у мраку, а то се не би десило да средства из "Електропреноса БиХ" могу да буду уложена у енергетску мрежу.

ПОЛИТИЧКЕ БАРИЈЕРЕ

ДО деблокаде "Електропреноса БиХ" једино може доћи решавањем политичких баријера између СДА и ХДЗ БиХ. Наиме, ХДЗ БиХ жели да задржи досадашњег директора Мату Жарића, али премијер ФБиХ Фадил Новалић неће ни да чује за то. СДА тражи ротацију по националном кључу, али и заборавља да управо Бошњаци не поштују национални кључ кад је у питању избор гувернера Централне банке БиХ.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације