Најављене нове блокаде терминала: Превозници из РС упозоравају да је на Рачи горе него на депонији

Р. С.

петак, 09. 08. 2019. у 13:50

Најављене нове блокаде терминала: Превозници из РС упозоравају да је на Рачи горе него на депонији
Председник Удружења превозника за унутрашњи и међународни транспорт Републике Српске навео да ће у понедељак од осам до 18 сати блокирати прелаз на Рачи

Удружење превозника за унутрашњи и међународни транспорт Републике Српске најавило је данас целодневне блокаде царинског терминала на Рачи од понедељка, а упозорили су на лоше услове на овом прелазу.


Прочитајте још: У Хан Пијеску отворена спортска хала Косово и Метохија


Председник овог удружења Никола Грбић је навео да ће у понедељак од осам до 18 сати блокирати прелаз на Рачи, а уколико у међувремену не буде постигнут договор са Управом за индиректно опорезивање БиХ (УИО), у наредним данима ће појачавати обуставе.

Као главног кривца за лоше услове, навео је УИО БиХ, те истакао да се кроз овај теминал годишње убере око три милиона марака, док у последњих десет година „није уложен ни пфенинг“.

- Прелаз на Рачи је раван сметлишту. Депонија смећа је уреднија. УИО БиХ га је намерно довела у такво стање, а сада је образложење да га не могу одржавати и да га треба изместити – казао је Грбић.


Прочитајте још: Док политичари уживају радници преживљавају!


Објаснио је да би најављеним измештањем терминала на локацију удаљену око 20 километара од постојеће, превозници имали додатне трошкове од око 100 КМ по возилу, док би капацитет новог терминала био 40 до 50 камиона, а сада стане од 200 до 300 камиона.

Поручио је и да је стање у Градишци такође лоше. Он је изнео податак да је због таквих услова и моногосатних чекања, Републику Српску напутило 4.000 професионалних возача, а око 1.200 фирми из БиХ се прошле године пререгистровало у Словенију и друге земље.

- Није нам жеља блокирати граничне прелазе, али то је тренутно једини начин да се изборимо и останемо на овом подручју. Желимо ту да радимо, али морају нам се омогућити услови. Са УИО БиХ можемо разговарати само о побољшању на постојећем терминалу у Рачи, али немамо о чему разговарати да се то измести. Ми немамо питку воду, мокре чворове, а бунар у којем је вода је равна оној у локви и барама, тамо има десетак угинулих пацова. Спремни смо разговарати са црним ђаволом само да се побољшају услови – објаснио је Грбић.

Он је данас одржао конференцију за новинаре у Бањалуци, заједно са представницом Удружења шпедитера Радмилом Копривицом и послаником СДС-а у Народној скупштини РС Бојаном Видићем.

Видић је казао да ова странка подржава шпедитере и превознике због „једностране одлуке УИО БиХ да послове са царинским терминалом додели приватној фирми из Брчког“.

- Већ имамо информације ко би то требало да буде. Сачекаћемо да се УИО БиХ прво изјасни. Сматрамо да би се таквим поступцима отворило широко поље за корупцију – рекао је Видић.Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

Nisam pametan

09.08.2019. 14:37

Da su samo politicki polet i te silne investicije usmjerili tamo gdje su najpotrebnije - integrisani granicni prijelaz Raca sa prosirenjem kapaciteta, po potrebi. Ustedjeli bi novac u budzetu a svima nama vrijeme i novac (o zivcima da ne govorimo) koje trosimo kada idemo na Racu. Postojeci put (magistralni) odlicno sluzi jos uvijek i na njemu nema guzvi, za razliku od ovog uskog grla.