Посебни колективни уговор за запослене у области образовања и културе Републике Српске биће потписан наредне седмице, потврђено је након данашњег састанка министра просвете и културе Републике Српске Наталије Тривић и председника Синдиката образовања, науке и културе Драгана Гњатића.


Из ресорног министарства саопштено је да је овај састанак у Бањалуци био прилика за усаглашавање појединих одредби Посебног колективног уговора између Министарства и Синдиката. - Разговарано је и о наредним корацима на унапређењу положаја просветних радника и запослених у култури, наводи се у саопштењу.

Посебним колективним уговором за запослене у области образовања и културе Српске уређују се права, обавезе и одговорности радника и послодаваца која проистичу из рада и по основу рада, међусобни односи радника и послодаваца, као и друга питања која нису на потпун и целовит начин уређена законима у овој области.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Тривић: Свим ђацима биће обезбеђени услови за наставу


Овај колективни уговор односи се на запослене у области предшколског, основног, средњег, специјалног и уметничког образовања и у области културе, као и на све послодавце којима је оснивач Српска или јединица локалне самоуправе и које имају седиште на територији Републике.


СРПСКА ЋЕ УНАПРЕДИТИ КВАЛИТЕТ ОБРАЗОВАЊА


Министар просвете и културе Републике Српске Наталија Тривић рекла је данас да је Српска донела важне законе у области образовања, да се редовно улаже у побољшање услова рада у образовним установама и да је приоритет у наредном периоду унапређење квалитета образовања.


Тривићева је, на састанку са шефом Канцеларије ОХР-а у Бањалуци Маријаном Берец и представником Мађарског института за стране односе и трговину Аном Орос, рекла да је у плану да у септембру почну реформски процеси с циљем стварања модерног образовног система примереног садашњем тренутку и данашњој генерацији ученика. - Дигитализацијом наставних садржаја и интерактивном наставом желимо да повећамо интересовање ученика за стицање знања и вештина у школи које ће касније моћи да примене у животу, истакла је Тривићева.


Она је потврдила да ће, паралелно са унапређењем наставних планова и програма, бити организована додатна усавршавања наставног кадра, укључујући опремање школских кабинета, саопштено је из ресорног министарства.


Тривићева је рекла да Министарство настоји и да уписну политику у средњим школама креира у складу са потребама тржишта рада. - Ове године смо споразумом са послодавцима дефинисали и плаћену ученичку праксу, појаснила је Тривићева.

Она је на састанку о могућностима сарадње у области образовања подсетила да је ова област у надлежности ентитета, односно кантона.


На састанку је исказана спремност за сарадњу путем програма који су у интересу ученика и наставника и у складу са образовном политиком у Републици Српској, додаје се у саопштењу.